Pretul petrolului a stabilit un nou record istoric, peste 139 de dolari pe baril, crescand vineri cu peste 9%, dupa cumparari masive declansate de deprecierea dolarului si de intensificarea tensiunilor dintre Israel si Iran.
Cotatia titeiului tranzactionat la New York a inchis ziua de vineri la 138,54 dolari pe baril, cu 10,75 dolari peste nivelul de la finele sedintei de joi, dupa ce a atins un record istoric de 139,12 dolari, consemnat in urma celei mai mari cresteri inregistrate vreodata intr-o singura sesiune.
Petrolul Brent, de referinta la Bursa de la Londra, a inchis la 137,69 dolari pe baril, dupa ce a atins un record istoric de 138,12 dolari.
Barilul de petrol ar putea depasi pragul de 150 de dolari pana pe 4 iulie, una dintre cele mai importante sarbatori nationale americane din punctul de vedere al turismului, deoarece majorarea cererii pe pietele asiatice reduce livrarile de titei catre Statele Unite, au apreciat analistii bancii de investitii Morgan Stanley.
Pretul petrolului a crescut cu 44% de la inceputul acestui an si ameninta cresterea economica a marilor piete de consum.