Pretul petrolului a scazut, joi, cu peste un dolar, sub nivelul de 46 de dolari pe baril, aproape de minimul ultimilor patru ani, anuntand a patra zi consecutiva de declin, cauzat de ingrijorarea investitorilor cu privire la reducerea continua a cererii, transmite Reuters. Barilul de petrol se tranzactioneaza, astfel, cu peste 100 de dolari sub cotatia record de 147,27 dolari pe baril atinsa la mijlocul lui iulie, si cu circa 16% sub pretul inregistrat la finele saptamanii trecute.
Cererea de combustibili si energie este din ce in ce mai redusa la nivel global, iar expertii anticipeaza ca piata se va contracta atat in acest an, cat si in 2009.
Pretul petrolului destinat pietei americane, cu livrare in ianuarie, a scazut joi, pana la ora 6:55 GMT, cu 1,16 dolari, la 45,63 dolari pe baril. Pe parcursul noptii, cotatia a atins un minim de 45,3 dolari pe baril, similar cu preturile de la inceputul anului 2005.
Totodata, cotatia titeiului Brent, de referinta la bursa de la Londra, a pierdut 1,34 dolari, la 44,1 dolari pe baril, fata de un minim de 43,8 dolari pe baril inregistrat in prealabil.
Autoritatile americane au anuntat o scadere a stocurilor de petrol si combustibili fata de saptamana trecuta, desi analittii anticipau o majorare semnificativa, pe fondul avansului importurilor si scaderii cererii.
Insa cotatiile titeiului nu au iesit de pe trendul descendent al acestei saptamani in urma publicarii acestor date, deoarece scaderea stocurilor vine pe fondul reducerii semnificative a activitatii rafinariilor, care reflecta declinul cererii.
Totodata, deteriorarea conditiilor economice a revenit in atentia investitorilor, dupa ce sectorul serviciilor, care reprezinta circa 80% din activitatea economica a SUA, s-a contractat intr-un ritm accelerat in noiembrie, la un minim istoric. In plus, sectorul privat din Statele Unite a redus, in noiembrie, numarul locurilor de munca cu 250.000, reprezentand cel mai mare numar de concedieri pe parcursul unei singure luni din ultimii sapte ani, iar costurile pentru forta de munca aferente trimestrului al treilea au fost revizuite in scadere din cauza efectelor recesiunii.