Ministerul Sanatatii Publice (MSP) intentioneaza sa introduca fier si acid folic in faina destinata consumului uman de pe piata interna pentru a preveni anemia, rata accidentelor cardiovasculare, precum si pentru a spori productivitatea muncii. Aceasta propunere ar putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2008. Totodata, ca urmare a acestei masuri, pretul painii la raft pentru cantitatea de 300 de grame va creste cu aproape 0,192 lei pe an, potrivit estimarilor MSP.
Decizia Ministerului Sanatatii de a fortifia painea cu fier si acid folic a pornit de la fap-tul ca anual Romania pierde 265 de milioane de dolari din cauza scaderii productivitatii muncii la adulti si tinerii anemici. De asemenea, din acelasi motiv, cheltuielile pentru tratarea acestei afectiuni cresc anual cu 45 de milioane de dolari si deficitul de acid folic provoaca moartea a 11.000 de copii, care se nasc prematur, potrivit NewsIn.
Medicii spun ca anemia este un indicator atat al malnutritiei, cat si al sanatatii precare. Pe de alta parte, medicul nutritionist Chirila Paul ne-a declarat ca intentia reprezentantilor Ministerului Sanatatii nu este una buna, reprezentand "un atentat la drepturile omului, caruia nu ii poti impune ce sa manance". In plus, acesta sustine ca excesul de fier intr-un aliment creste incidenta cancerului. (A.ß.)