Romanii cumpara din magazine oua la un pret aproape dublu fata de cel din vara. ßi asta, sustin producatorii, este o consecinta a gripei aviare. Ei au declarat pentru un post de televiziune ca pana la Craciun situatia va reveni la normal, pretul unui ou putand ajunge la nivelul de anul trecut. In prezent, la poarta fermelor, oul are un pret de 0,4 lei, ajungand in magazine chiar la peste 0,6 lei. O alta explicatie data de producatori este ca aceasta crestere a preturilor a fost cauzata si de cererea mare existenta pe piata, care nu poate fi satisfacuta, desi tot ce se produce ia imediat drumul magazinelor. Faptul ca s-au repopulat fermele cu gaini cu o luna intarziere se simte in preturile ridicate.
Alt motiv care a determinat scumpirea oualor, dar si a altor produse alimentare este cresterea pretului la cereale si la energia electrice. Producatorii considera ca acum este momentul sa-si acopere pierderile din vara, dar unii dintre ei spera totusi ca, in maximum trei saptamani, preturile sa scada cu cel putin 10%.
In ceea ce priveste efectele gripei aviare asupra produselor din carne de pasare si a oualelor, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari (UCPR), Ilie Van, a declarat pentru RomNET ca acest sector si-a revenit in Romania. El estimeaza o crestere treptata a exportului de carne de pasare si oua, astfel incat in 2013 tara noastra sa ajunga la un nivel de export de 50.000 de tone de carne, comparativ cu o cantitate de 7.200 de tone exportate in 2005. Concomitent cu aceasta crestere se estimeaza si o diminuare a importului, a subliniat Ilie Van. De la 160.000 de tone, cat s-a importat in 2005, reprezentantii UCPR doresc o reducere la 30.000 de tone de carne de pasare in 2013. (Simona Necula)