Pretul oualor a crescut brusc in ultimele zile cu apro-ximativ 30%. Lumea se gandeste ca o eventuala cauza ar putea fi gripa aviara, dar, de fapt, ouale s-au scumpit pentru ca a scazut productia lor. Explicatia este cat se poate de simpla: in aceasta perioada rece a anului, gainile nu mai fac oua.
Presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UNPR), Ilie Van, ne-a declarat ieri ca asa se intampla in perioada rece a anului, scade productia si, implicit, pretul oualor creste. „Nu mai este sustinere din partea taranilor, iar acest fenomen se intampla in fiecare an, de la jumatatea lui noiembrie“, ne-a explicat el.
Astazi, un ou costa intre 4.200 si 4.500 de lei vechi, dupa ce acum doua-trei zile era in jur 3.200 - 3.500 de lei vechi. Pretul este afisat atat pe tarabele din piete, cat si in hypermarketuri.
Totusi, aceste preturi nu se vor mentine sus decat pana in primavara. „Spre finele lui februarie, ouale se vor ieftini asa cum s-au ieftinit si anul trecut, cand un ou se vindea, in primavara, cu 1.600 de lei“, a adaugat Ilie Van. In ceea ce priveste efectul gripei aviare asupra productiei de oua, Van s-a aratat optimist si ne-a spus ca nu au fost afectati din acest punct de vedere. „Vanzari mai reduse, cu aproximativ 30%, s-au observat la inceput, cand virusul gripei aviare a fost descoperit si la noi. Doar atunci au existat mici temeri din partea populatiei. Acum insa, vanzarile au revenit la normal“, a precizat presedintele UNPR.
La vanzarile de carne de pui lucrurile nu stau la fel de bine. Inca se mentine aceeasi temere in randul populatiei, desi nu exista nici un pericol. „Carnea de pui se vinde in continuare sub asteptari. Vanzarile sunt mai reduse cu 40% decat in mod normal, dar speram ca aceasta stare sa treaca si consumul de carne de pasare sa revina la normal“, a mai spus Ilie Van. Dupa ce gripa aviara a fost descoperita si in Romania, vanzarile de carne de pasare au scazut brusc la jumatate din cauza panicii care s-a iscat in randul oamenilor. (Senica Micu)