Mobila se va scumpi in perioada urmatoare din cauza unei mariri nejustificate cu 20% a pretului de pornire la licitatiile ce au ca obiect cumpararea de masa lemnoasa, sustin reprezentantii patronatelor din domeniu. Mai mult, cei 2.000 de producatori de mobila se simt amenintati de faliment, daca Guvernul nu va decide anularea acestei scumpiri.

Preturile la toate produsele de mobilier vor creste in urmatoarea perioada de la 5 pana la 12% din cauza recentei majorari cu 20% a pretului la bustean, au anuntat ieri reprezentantii patronatelor din industria de profil. Daniel Egri, vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania, a spus ca "nu exista produs mobilier care sa nu fie afectat de aceasta crestere a pretului la bustean". Pe de alta parte, prin recentul aviz al Ministerului Finantelor, industria mobilei va fi afectata pe termen mediu si lung, mai ales in conditiile in care in februarie 2004 a mai existat o astfel de majorare care a fost in cuantum de 54%. Majorarea de pret ii afecteaza pe toti consumatorii de lemn, respectiv firmele de exploatare si de prelucrare primara a lemnului, pe producatorii de mobila si cei de celuloza si hartie, au mentionat reprezentantii asociatiilor patronale de profil.

Majorari la toate produsele din lemn

Practic, majorarea pretului masei lemnoase va aduce mariri in lant la toate sortimentele de exploatare. Pretul la busteni va creste cu 10%, lemnul pentru celuloza isi va ridica pretul pana la 15-20%, la fel si lemnul pentru PAL si PFL, precum si lemnul de foc pentru populatie.
Pretul la cherestea va creste cu 10-15%, iar cel la usi si ferestre cu 5-10%. Pretul la parchet va creste la randul sau cu 5-10%. Producatorii de mobila au mai spus ca aceasta crestere, chiar daca este mai mica decat cea din februarie, va produce un soc atat pe piata interna, cat si pe cea externa.
Reprezentantii Patronatului mobilei au mai spus ca piata interna ar putea intra in incapacitate de achizitionare din cauza acestor scumpiri practicate de Romsilva, care in opinia lor sunt "nejustificate". Ioan Sbera, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania, a declarat ca: "Nu putem mari preturile din cauza ca piata interna nu poate suporta, iar piata externa nu este obligata sa ne dea un pret mai mare fara ca sa existe o justificare".
Majorarea pretului de pornire la licitatiile masei lemnoase va genera cel mai probabil in februarie - martie anul viitor un lant intreg de scumpiri. Asta pentru ca producatorii de mobila mai au ceva stocuri de lemn pe care il vor comercializa la preturile vechi. Reprezentantii Patronatului mobilei au cerut ieri ca Guvernul sa ia in calcul anularea scumpirii lemnului cu 20%.
Impactul acestei scumpiri este major intrucat peste 70% din suprafata impadurita a Romaniei este administrata de RNP Romsilva.