Presedintele Traian Basescu are la indemina informatii si poate sa precizeze care sint grupurile de interese din jurul Ministerul Economiei, iar daca va prelungi acest "suspans " ar putea fi incadrat la "tainuire ", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei, Codrut Seres. Luni, presedintele a reluat ideea grupurilor de interese din jurul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), amintind ca s-a pronuntat asupra acestui subiect in vara anului trecut, pentru ca in prezent sa se constate ca Romania plateste cel mai mare pret pentru gazele naturale. Seres a spus ca s-ar bucura daca seful statului si-ar continua aceeasta idee, deoarece in lipsa unei clarificari vor plana in continuare banuieli asupra persoanei sale. "L-as ruga pe domnia sa sa ne precizeze care sint grupurile de interese pentru ca anumiti binevoitori vor arata in permanenta cu degetul catre Seres, catre Voiculescu, din partidul caruia este Seres, si acesta ar fi grupul de interese care se invirte in jurul MEC ", a precizat demintarul.

Ministrul Economiei paseaza responsabilitatea

Codrut Seres a reafirmat ideea ca ministerul pe care il conduce nu este titularul unui contract de import de gaze naturale, acestea fiind in sarcina unor firme private si de stat din Romania. Astfel, ministrul considera ca daca ar exista suspiciuni, dovezile trebuie cautate in aceasta zona. Modalitatea de stabilire a pretului la gazele de import depinde, in principal, de cotatiile internationale la pacura si motorina, dar si de reducerea care se acorda in functie de durata contractului si cantitatile achizitionate, a mai subliniat ministrul. El a reafirmat ca valorile la care Romania importa gaze naturale din Rusia sint apropiate de cele ale statelor din regiune, si a citat in acest sens o informare primita de la compania Distrigaz Sud, detinuta de grupul francez Gaz de France.

Seres, contrazis de presa internationala

Dupa ce anul trecut, cind s-au anuntat majorarea tarifului la gaze, a declarat ca aceasta este influentata de pretul de import de 285 dolari/1.000 mc, ieri, ministrul Economiei a sustinut ca romanii platesc de fapt mai putin pe gaze decit europenii. Acesta a mai declarat ca in Romania, pretul mediu in trimestrul al IV-lea 2005 a fost de 252 dolari/1.000 mc, in timp ce, in Bulgaria, spre exemplu, acesta s-a cifrat la 257 dolari/1.000 mc, in Spania avariat intre 278,71 dolari si 334,52 dolari/1.000 mc, in Franta intre 252,22 si 339,82 252,92 dolari/1.000 mc. "Deci afirmatia ca importam mai scump decit altii este total neadevarata. Ceea ce Rusia a anuntat pentru Ucraina, 230 dolari pe mia de metri cubi, precum si in urma afirmatiilor presedintelui Ucrainei ca 15-20% din gazele importate sint destinate tranzitului, ajungem la un pret de livrare pentru luna ianuarie intre 274 si 276 dolari/1.000 mc", a precizat ministrul Economiei.
Declaratiile ministrului sint contrazise de presa internationala. Ieri, cotidianul francez Le Figaro sustinind ca Romania cumpara gaze la cel mai mare pret din sud-estul Europei. "Bucurestiul cumpara gazul rusesc la cel mai ridicat pret din Europa: 285 de dolari mia de metri cubi. Dar, Gazprom i-a taiat-o scurt: nu doreste o renegociere a contractului semnat. Pentru Bulgaria, care depinde in proportie de 90% de gazele naturale importate din Rusia, problema este vitala. insa reteaua de conducte care aprovizioneaza Turcia, Grecia si Macedonia trece pe teritoriul ei. Bulgaria plateste 183 de dolari pentru mia de metri cubi, insa Gazprom are acum pretentia sa incaseze de la bulgari un pret mai mare, adica 258 de dolari. Ceea ce Sofia refuza, spunind ca are un contract semnat pina in 2010", scria ziarul francez.