Presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a declarat, luni, ca preturile la alimente vor creste dupa cel putin o luna de depreciere continua a leului, apreciind ca unii producatori si comercianti vor majora preturile cand vor ajunge la "profit zero".
Liderul sindical a precizat ca majorari ale preturilor la alimente pot aparea dupa cel putin o luna de depreciere continua a leului, iar daca apar mai devreme, inseamna ca exista producatori si comercianti "inconstienti", apreciind ca legislatia in acest domeniu este interpretabila. "Sunt putini producatori care ar apela la cresterea preturilor, deoarece in aceasta perioada puterea de cumparare scade, iar acestia pot ajunge la faliment daca majoreaza preturile acum. De aceea vor incerca sa reziste pana la pragul zero de profit", a declarat Frumosu. Presedintele FSIA considera fireasca majoarea preturilor in functie de deprecierea monedei nationale, in conditiile in care Romania importa 70 la suta carne, 80 la suta legume si fructe, 30 la suta lapte pentru procesare, 330.000 de tone de zahar brut din care se obtine zahar rafinat, Romania consumand 550.000 de tone de zahar pe an, ingrediente pentru industria carnii, bauturilor racoritoare, dulciurilor, conserve de legume si fructe.
Liderul sindical sustine ca Romania produce fructe si legume maximum trei luni pe an si importa lapte pentru ca cel autohton nu indeplineste criteriile europene.
In luna decembrie, deprecierea monedei nationale s-a resimtit in preturi mai ales pe segmentul serviciilor, unde au avut loc scumpiri in medie cu 1,3%. Preturile produselor alimentare au urcat, de asemenea, cu 0,52%, dar produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,47%.
Topul scumpirilor pe 2008 este condus de pretul gazelor, care a fost majorat cu 22,01%, urmat de sectorul alimentar, pretul mediu la branza inregistrand anul trecut o crestere cu 20%, cel al laptelui de vaca cu 19,29% si cel al uleiului cu 18,10%.