Craiovenii care doresc sa achizitioneze o locuinta iau in considerare in primul rand pretul, lasand pe locul doi confortul pe care il ofera aceasta.
Unul dintre aspectele luate in considerare la achizitionarea unei locuinte este vechimea constructiei.
Specialistii din domeniul imobiliar din Craiova ne spun care sunt blocurile noi din municipiu. "Nefiind constructii de dupa 2000 foarte multe, in Craiova consideram blocuri noi pe cele de dupa 1980 si blocuri vechi pe cele de dinainte de 1980", a declarat Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare Unic. Potrivit acestuia, majoritatea craiovenilor isi doresc sa achizitioneze locuinte noi, mai ales ca acestea sunt construite dupa norme tehnice riguroase (potrivit www.biznews.ro, pana in 1977, in constructii au existat niste normative care mergeau pana la 7 grade pe scara Richter, iar dupa 1977, s-a mers la 7,5-8 grade pe scara Richter, iar in anumite cazuri pana la 8,5). "Clientii prefera apartamentele din blocurile noi. Preturile din piata sunt putin fortate in acest moment - nu din pricina aderarii, ci pentru ca nu exista oferta. Astfel, cei interesati aleg o locuinta sau alta in functie de buget", a adaugat Radut. Afirmatia este sustinuta si de alti specialisti din piata. "Oamenii vor locuinte in blocuri noi, dar alegerea depinde si de preturi", a declarat unul dintre agentii imobiliari de la Colosseum.
Tot pretul impune si confortul. Astfel, atunci cand se orienteaza catre o locuinta sau alta, preferinta este catre locuinte mai mici. "Craiovenii prefera garsonierele si apartamentele cu doua camere, din cauza pretului", a afirmat Nicu Radut.
1.000 de euro/mp pentru un apartament intr-un bloc nou
Vorbind de blocuri construite in perioade diferite, preturile din piata sunt diferentiate si in functie de vechime. Totusi, potrivit specialistilor, diferenta nu apare doar din cauza anului constructiei, ci si a zonei, suprafetei si confortului oferit de respectivele apartamente. "O diferentiere de pret in procente, intre un apartament vechi si unul nou, ar fi inegala, pentru ca locuintele construite dupa 1980 sunt, in general, mai mari si decomandate", a spus Valeriu Onescu, directorul agentiei Rai Imobiliare. Totusi, raportandu-ne la sume, se poate face o diferentiere intre apartamentele construite recent si celelalte. "Apartamentele din blocurile nou-construite - in ultimii doi ani sau aflate in constructie in prezent - nu se mai vand la preturi sub 1.000 de euro/mp", a spus agentul imobiliar al agentiei Colosseum. Apartamentele din blocuri mai vechi se vand insa si la preturi mai mici - ajung pana la aproximativ 600 de euro/mp.
Totusi, pozitionarea intr-o zona sau alta atrage dupa sine o serie de anomalii. "Multi cumparatori nu se mai uita la anul constructiei. Practic, zona este cea care impune pretul. Astfel, in "Stefan cel Mare" sunt apartamente construite de acum 50 de ani, cu o suprafata de 50-60 mp, dar care, pentru ca au pozitionare buna, se vand cu preturi de 50.000-60.000 de euro", a adaugat Valeriu Onescu.
Preturile apartamentelor din Craiova
Locuinte vechi
' Garsoniere - intre 95.000 si 110.000 de lei
' Apartamente cu doua camere - intre 80.000 si 150.000 de lei
' Apartamente cu trei camere - intre 140.000 si 200.000 de lei
Locuinte noi
' Garsoniere - intre 110.000 si 170.000 de lei
' Apartamente cu doua camere - intre 140.000 si 200.000 de lei
' Apartamente cu trei camere - intre 200.000 si 300.000 de lei