De parca nu ar fi fost de ajuns scumpirile din restul domeniilor, si preturile terenurilor, ale apartamentelor si caselor isi continua ascensiunea. In ultima saptamana, pretul imobilelor a crescut cu pana la 10%.
Cresterile de pret par sa fie la ordinea zilei in urmatoarea perioada. De parca scumpirile de la mancare in apropierea Sarbatorilor Pascale nu erau de ajuns, paginile de mica publicitate afiseaza, de vreo saptamana, preturi tot mai mari la locuinte. "In ultima saptamana, vanzatorii au ridicat preturile chiar si cu 10%, in special la terenuri. In ceea ce priveste apartamentele, pretul acestora a crescut cu 5 - 10%", a declarat Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare Unic.
Potrivit acestuia, cresterea de pret este cauzata, in principal, de deblocarea pietei imobiliare din Craiova. "Pana acum, craiovenii au asteptat ca bancile sa lanseze produse noi de creditare, cu un grad de indatorare mai mic, insa nu au aparut inca. Zvonul e zvon si, daca nu s-a concretizat, oamenii au inceput sa cumpere. Crescand cererea, vanzatorii au ridicat preturile", a explicat Radut. Cresterea cererii a fost generata si de faptul ca potentialii cumparatori au inteles ca pentru banci e destul de riscant sa creeze produse pentru clienti cu veniuri mici.
"Din decembrie, tot cresc preturile"
Totusi, aceasta crestere este, potrivit specialistilor din domeniul imobiliar, constanta. Preturile din piata imobiliara au urmat o tendinta ascendenta inca de la sfarsitul anului trecut. In noiembrie si decembrie au fost cresteri exorbitante (de 25 - 30%), in primul rand din cauza ofertei foarte mici din piata. Cresterile ulterioare de pret au fost cauzate atat de noul mod de impozitare conform noului Cod Fiscal, cat si de decizia BNR de a renunta la obligativitatea limitei gradului de indatorare si la avansul minim obligatoriu ce ar putea atrage in piata un plus de lichiditati. Totusi, cresterea initiala - speculativa, potrivit analistilor - a fost data in principal de jocul convergentei cu Uniunea Europeana. "Din decembrie, tot cresc preturile. In luna noiembrie si decembrie nu a fost oferta si, daca era, locuintele respective erau la preturi foarte mari. Atunci toata lumea astepta integrarea in UE. Cresterea e total artificiala si este generata de faptul ca oferta este in continuare depasita de cerere", a declarat Bibina Dica, directoarea agentiei imobiliare BirosImob.
Venitul dicteaza piata
Parerea ca preturile la imobile cresc speculativ este impartasita si de alti specialisti din domeniul imobiliar. "Preturile cresc artificial. Din dorinta de a obtine mai mult, proprietarii le anunta la preturi foarte mari, insa tranzactii se fac la preturile pietei, de la inceputul anului. Cer mai mult, insa dureaza mai mult negocierea", a spus Carmen Radulescu, directoarea agentiei imobiliare Carmen. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca veniturile craiovenilor sunt in continuare la un nivel destul de scazut.
Apartamente vechi la pret de apartamente noi
Cresterea preturilor la imobile din ultima perioada s-a facut diferentiat, in functie de pretul vechi. "Cele mai ieftine au crescut cu mai mult, iar cele mai scumpe, cu mai putin", a declarat Nicu Radut. In prezent, costul unui metru patrat intr-o locuinta veche este cam la acelasi nivel cu cel al unei locuinte noi. "Metrul patrat intr-o locuinta veche este in medie de 1.100 de euro, iar in una mai noua tot cam atat", a adaugat Radut. Afirmatia este sustinuta si de alti specialisti din piata. "Un metru patrat construit intr-un bloc nou este de aproximativ 1.000 de euro, iar in unul vechi, de 1.000 - 1.200. Daca mergem sa construim o casa intr-o zona rezidentiala de la marginea orasului, costurile sunt de aproximativ 600 - 800 de euro", a spus Bibina Dica. Potrivit acesteia, exista clienti care au vandut un apartament cu doua camere, semidecomdat, in Brazda cu 50.000 de euro, bani cu care au reusit sa-si achizitioneze o casa de 70 mp finisata, cu mansarda, cu un teren de 300 mp.
Diferenta de pret intre o locuinta noua si una veche este influentata de suprafata lor (cele mai noi sunt mai spatioase). Acesta nu este insa singurul motiv. "Cele mai multe persoane prefera o rata decat sa plateasca chirie. Sunt foarte multi craioveni care doresc sa locuiasca in imobil imediat, pentru ca nu-si permit si rata, si chirie, iar constructiile noi se dau in folosinta peste un an", a spus Carmen Radulescu.