Consumatorii casnici din Romania ar trebui sa aiba si dupa aderarea la Uniunea Europeana tarife mai mici decit agentii economici la gazele naturale, pentru a suporta mai usor socul scumpirii, in urmatorii doi ani, a ieri, la Sibiu, Achim Saul, responsabil pentru actiunile E.ON Ruhrgas in Romania. "Cei mai afectati de scumpirile la gaze vor fi consumatorii casnici, de aceea, solutia ar fi ca gazele naturale sa fie vindute consumatorilor casnici la un pret mai scazut, in urma unui acord cu UE. O solutie ar fi sa se scumpeasca doar pretul gazului pentru industrie ", a precizat Achim Saul, care este si directorul general adjunct al Distrigaz Nord.

Piata internationala va influenta pretul din Romania

Achim Saul a mai afirmat ca scumpirea gazelor naturale este inevitabila in Romania, dar ca aceasta scumpire depinde in mare masura de evolutia preturilor la petrol si gaze pe piata internationala. Directorul general adjunct al Distrigaz Nord estimeaza cel putin o dublare a pretului unui metru cub de gaz pentru consumatorii din tara noastra, pina in 2007. "In Romania, productia interna de gaze acopera 66% din necesarul consumatorilor, iar pretul este mai mic, fiind de 110 dolari/1.000 mc, fata de peste 250 de dolari/1.000 mc pe piata internationala. Ne asteptam la cresteri de 300 de dolari/1.000 mc, pina in 2007 ", a adaugat Achim Saul.
Facturile de gaz ale clientilor Distrigaz Nord vor depinde in urmatorii ani de pretul perceput de Romgaz si Transgaz pentru fiecare mc de gaz. Reprezentantul E.ON Ruhrgaz a precizat ca doar 20 de procente din pretul pe metru cub de gaz cumparat de consumatori revin Distrigaz Nord, restul de 80% acoperind tarifele percepute de Romgaz si Transgaz.

60% din abonatii Distrigaz Nord sint persoane fizice

In judetele din nordul tarii are aproape un 1,2 milioane. Majoritatea abonatilor Distrigaz Nord, in proportie de 60%, sint locatari de la blocurile care au fost debransate de la sistemul termic centralizat, conform directorului general al Distrigaz Nord, Virgil Metea. Desi preconizeaza o scumpire a pretului gazelor naturale, conducerea Distrigaz Nord si-a propus in principal cresterea numarului de abonati pentru urmatorii ani. Prin semnarea acordului de cooperare cu Romgaz, in 1998, E.ON Ruhrgaz a devenit una dintre primele companii internationale implicate in sectorul de gaze naturale din Romania. Compania si-a extins ulterior operatiunile in Romania si a achizitionat in 2001 o participare strategica in Congaz. In prezent, Congaz este furnizor de gaze naturale pentru mai bine de 6.400 de clienti, din care 6.000 sint gospodarii particulare. E.ON Ruhrgaz este, de asemenea, actionar al companiei Colonia Energie SRL, care produce si comercializeaza energie electrica si energie termica in Cluj-Napoca din 1997. Din luna iunie a acestui an, E.ON Ruhrgaz detine pachetul majoritar de actiuni la Distrigaz Nord.