ßeful Executivului a anuntat dupa intrevederea de ieri cu presedintele companiei OMV ca o varianta pentru evitarea cresterii preturilor la gaze pentru consumatorii casnici ar putea fi constituirea unui fond de ajutorare sociala, in care compania Petrom va putea sa aiba o contributie care sa atenueze variatiile de preturi.
In ceea ce priveste consumatorii industriali, Tariceanu a precizat ca pentru acestia vor fi practicate preturile de pe piata, intrucat competitivitatea industriei si a economiei romanesti nu trebuie sa se bazeze pe subventionarea preturilor.
Cu alte cuvinte, populatia nu va trebui sa suporte scumpiri la gaze in urmatorii doi ani, dar va trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru produsele la care se intrebuinteaza gazele naturale.
ßeful Executivului a atras atentia ca sunt anumite industrii energofage, care nu vor putea fi competitive, in conditiile cresterii preturilor la gaze si petrol. El a aratat ca acest fenomen s-a inregistrat si in alte state europene, care au renuntat la activitatile energointensive si s-au orientat catre ramuri producatoare de valoare adaugata.
Premierul Tariceanu a mai spus ca in urmatorii doi ani sunt previzionate si scaderi ale preturilor la gaze pe piata mondiala, ceea ce va fi evident un avantaj pentru consumatorii romani.

Securitatea energetica, problema nationala

Necesitatea asigurarii securitatii energetice a Romaniei a fost un alt subiect pe agenda discutiilor dintre premierul Tariceanu si presedintele OMV.
Dintre problemele care trebuie rezolvate pentru asigurarea securitatii energetice au fost identificate cele privind asigurarea surselor de aprovizionare cu gaze si petrol si existenta surselor alternative, pentru evitarea dependentei de un singur furnizor.
Cei doi oficiali au discutat despre proiectele care ar putea sa contribuie la asigurarea independentei energetice, respectiv proiectul Nabucco si conducta de transport Constanta-Trieste.
ßeful Executivului a subliniat ca Petrom are un program consistent de investitii, in valoare de 1 miliard de euro, atat in 2007, cat si in 2008.