Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a facut publica forma finala a proiectului de lege a farmaciei. Acesta interzice deschiderea unor noi lanturi de farmacii, dar a scazut brusc si pretul de piata al lanturilor deja existente. Prin forma finala a proiectului, doar un farmacist cu drept de libera practica mai poate infiinta o farmacie. El trebuie sa detina cel pusin 51% din farmacia respectiva si poate fi actionar majoritar la o singura farmacie.

Lanturi date la bucata

In cazul in care o retea de farmacii va dori sa-si vinda afacerea, va putea sa o faca doar prin instrainarea separata a farmaciilor catre farmacisti diferiti. “Legea ne va obliga sa vindem farmaciile numai bucata cu bucata, la o valoare mult mai mica decit daca am fi vindut intregul lant. O retea de farmacii are o valoare mult mai mare decit farmaciile luate separat, deoarece, odata cu farmaciile, noi vindem si managementul unitar, firma si renumele lantului“, spune Laura Florea, director in cadrul unei astfel de retele.

Reclama interzisa pentru serviciile farmaceutice

Nicolaescu vede aceasta masura ca pe una ce ii ajuta pe tinerii farmacisti sa profeseze in farmacii proprii. “La fel cum avocatul face avocatura in cabinetul lui, si farmacistul trebuie sa isi practice profesia in farmacia lui“, argumenta ministrul decizia sa in urma cu doua zile. O alta prevedere a formei finale a proiectului de lege este aceea ca farmaciilor le va fi interzis sa isi faca reclama pentru serviciile farmaceutice. Pina sa fie aprobat, proiectul trebuie sa mai primeasca insa avizul favorabil al Consiliului Concurentei si al Ministerului Integrarii Europene, institutii ce au criticat dur ideile lui Nicolaescu.