Pretul electricitatii ar putea fi majorat la inceputul anului viitor, pentru a fi corelat cu inflatia, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu.
"La energie electrica inca nu am terminat analizele, dar este posibila o indexare cu o parte din inflatie. Nu va pot spune in perspectiva cum vor sta lucrurile", a afirmat Lificiu.
El a adaugat ca pretul gazelor va fi mentinut la 1 ianuarie 2010.
Lificiu a precizat ca aceste preturi vor fi aplicate cel putin pana la urmatoarele analize, respectiv 1 aprilie pentru gazele naturale si 1 iulie pentru electricitate.
Pretul platit de populatie pentru gaze naturale a scazut cu 5% la 1 iulie 2009, dupa ce la 1 mai a fost redus cu 3%. Atat distribuitorii de gaze, cat si cei de electricitate au solicitat ANRE majorarea preturilor la 1 ianuarie 2010.
Consum redus in 2009
Potrivit presedintelui ANRE, la nivelul anului 2009, consumul de gaze naturale va fi mai mic 15-16% fata de 2008, in timp ce la electricitate va fi mai scazut cu 8%. La jumatatea acestui an consumul de gaze era in scadere cu 20%, iar cel de electricitate cu 10%.
Lificiu a mai spus ca in 2010 se va inregistra o crestere de cateva procente ale consumurilor de gaze si energie electrica, tendinta fiind pozitiva.
Gazele naturale furnizate in regim reglementat, respectiv la preturi stabilite de ANRE, sunt cuprinse intre 73,36 lei/MWh si 96,48 lei/MWh, in functie de consum.