Preturile produselor electronice de larg consum din Romania se situau in primavara lui 2007 la 95 la suta fata de media din Uniunea Europeana, iar in cazul produselor electrocasnice la 93 la suta fata de media din UE, potrivit unui studiu publicat de Biroul de Statistica al Uniunii Europene (Eurostat).

Atat in cazul produselor electronice de larg consum cat si in cazul electrocasnicelor, majoritatea statelor membre, inclusiv Romania, se situeaza intr-un interval cuprins intre 90 si 110 la suta din media din UE. In aceasta grupa de preturi intra atat marile state din Europa occidentala (Germania, Franta, Italia, Spania, Marea Britanie) cat si state din Europa Centrala si de Est (Cehia, Polonia, Slovenia, Slovacia, Romania, Letonia, Lituania, Estonia).

Potrivit Eurostat, cele mai ridicate preturi la produsele electronice de larg consum au fost inregistrate in Islanda, acestea fiind cu 41 la suta peste media din UE. In grupa urmatoare, cea a preturilor cuprinse intre 110 si 35 la suta peste media din UE, intra Danemarca, Irlanda, Cipru, Malta, Finlanda si Norvegia. Cele mai scazute preturi la produse electronice, sub pragul de 90 la suta din media din UE, se inregistrau in Elvetia, Bulgaria si Muntenegru (80 la suta fata de media din UE). Si in cazul electrocasnicelor cele mai ridicate preturi au fost inregistrate in Islanda, acestea fiind cu 56 la suta peste media din UE. In ce priveste grupa preturilor cuprinse intre 110 si 35 la suta peste media din UE, aici se situeaza Danemarca, Irlanda, Cipru, Malta, Finlanda, Norvegia si Suedia. In schimb, in Bulgaria, Ungaria, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Albania si Bosnia Hertegovina se inregistreaza cele mai scazute preturi la electrocasnice, sub pragul de 90 la suta din media din UE.

Studiul Eurostat are la baza un sondaj derulat in primavara lui 2007 intr-un numar de 37 de state europene, cele 27 de state membre, cele trei state candidate (Croatia, Turcia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei), cele trei state EFTA (Islanda, Norvegia si Elvetia) si cele patru state din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru si Serbia). In acest studiu sunt incluse preturile a aproximativ 130 de produse electronice de larg consum si aproximativ 100 de produse electrocasnice. Datele colectate au fost utilizate pentru a calcula partitatea puterii de cumparare (PPS).