Majorarea impozitului pe tranzactiile imobiliare, de la 10% la 16%, ar putea duce la scaderea preturilor, intr-o prima etapa, dar apoi piata ar putea sa-si revina. Pentru ca, in timp, jucatorii de pe piata se vor obisnui cu un impozit mai mare.

a€žCa o prima reactie, proprietarii persoane fizice vor dori sa vanda inainte de impozitare, ceea ce va determina, pe fondul cresterii ofertei, scaderea preturilor. Ulterior, vanzatorii se vor impaca cu gandul impozitarii de 16% si piata va reveni. La fel se va intampla si in cazul persoanelor juridicea€œ, explica directorul unei agentii imobiliare din Capitala.
Specialistii imobiliari atrag insa atentia asupra modului in care vor fi elaborate normele de aplicare a impozitarii. Totusi, o problema ar fi metodologia de calcul a sumelor care vor fi impozitate. çn cazul unui apartament cumparat in urma cu cativa ani, la un pret mult mai mic, si vandut astazi la preturi de 40.000-50.000 de euro, va fi greu de facut actualizarea castigului acelui proprietar.

Cum se va calcula castigul?

Nedumerirea pluteste si in randul celor care fac zilnic tranzactii imobiliare pentru ca nu se stie ce suma va fi impozitata. Pentru ca se impoziteaza castigul, dar este greu de vazut care este castigul in acest caz. Specialistii din domeniu mai spun ca un calcul corect al sumei ce urmeaza a fi impozitata va fi cu atat mai dificil cu cat, in foarte multe dintre cazuri, au fost declarate in acte valori mai mici ale tranzactiilor decat cele reale, pentru achitarea unor taxe minime. Cum ar fi, de pilda, taxele la notari.
Este posibil ca vanzatorii sa declare un pret mai mic, pentru ca diferenta care va fi impozitata sa fie mai mica, iar cumparatorii vor dori sa declare un pret mai mare, astfel incat, la o eventuala revanzare, sa fie impozitat mai mic. çn prezent, castigurile unei firme care se ocupa de tranzactii imobiliare sunt impozitate cu 10% din profit sau 1,5% daca se alege varianta impozitarii pe cifra de afaceri. De la 1 aprilie insa, impozitul pe profit va fi de 16%, iar impozitul pe cifra de afaceri va fi de 3%.
Pe de alta parte, daca se va hotari insa impozitarea tranzactiilor imobiliare realizate de persoanele fizice, atunci a€žsectorul imobiliar ar putea fi distrusa€œ, precizeaza presedintele unei asociatii de profil. ßi asta pentru ca a€žpreturile vor scadea cu 75-80% avand in vedere ca aceste taxe vor ingreuna foarte mult tranzactiile imobiliare, ele adaugandu-se la taxele destul de mari care se percep la notari si nu numaia€œ, mai spune acesta. El considera ca, la momentul de fata, cei care au proprietati ar putea sa le vanda pentru ca, peste un an, sa le cumpere a€žpe nimica€œ.