Pretul aurului a stabilit un nou maxim istoric la bursa din New York. Astfel, la finele sedintei de tranzactionare de miercuri, aurul a inregistrat recordul ultimilor 25 de ani, de 596,50 dolari pe uncie, pe fondul deprecierii dolarului si a pretului ridicat al petrolului, potrivit Reuters. Trebuie spus ca pretul aurului a avut un avans de peste 40% in ultimele 12 luni, in comparatie cu cresterea de 11% a indicelui Standard and Poor's 500. Potrivit analistilor economici, deprecierea dolarului este un factor important, care influenteaza majorarea pretului aurului si a celorlalte metale. Cererea pentru aur a crescut pe fondul instabilitatii geopolitice si a raspandirii gripei aviare.
Pretul argintului a inregistrat un nivel-record pentru ultimii 22 de ani, de 11,95 dolari pe uncie. Pretul cuprului a atins o valoare ridicata, de 6.000 de dolari pe tona, pe fondul ingrijorarilor privind existenta unor stocuri insuficiente.
ßi pretul petrolului brut de referinta pe piata americana a crescut joi cu 57 de centi, respectiv 0,8%, la 67,64 de dolari pe baril. (D.E.)