Uncia de aur a fost cotata ieri la Bursa din New York la cel mai inalt nivel din ultimii 26 de ani, la 726 de dolari. Adica, un gram de aur a ajuns sa se vanda pe pietele internationale la 25,92 dolari.
ßi platina a atins un nou maxim istoric. Toate aceste cresteri au loc pe fondul cererii speculative, determinate de temerile privind inflatia in SUA.
ßi contractele spot cu aur au fost cotate la 718,20 dolari uncia, dupa ce, in timpul sedintei bursiere, au sta-bilit cel mai ridicat nivel dupa ianuarie 1980.
Pretul altor metale pretioase ca argintul a avansat la 15,17 dolari uncia, si s-a stabilizat apoi la 14,84-14,94 dolari, iar cel al platinei a ajuns la nivelul de 1.293 de dolari uncia.
Este de asteptat ca pretul metalelor pretioase sa continue sa creasca avand in vedere cererea din ce in ce mai mare de pe piata.
In timp ce pretul aurului a crescut cu 40% in ultimele 12 luni, si preturile cuprului, aluminiului, zincului si nichelului au fost cotate la niveluri-record fata de ultimii ani. (M.H.)