Apartamentele vechi din Craiova sunt mai ieftine cu 10-20%. De vina sunt, în principal, conditiile mai aspre de creditare practicate de bancile comerciale. Cu toate ca majoritatea analistilor din piata dau ca principale cauze inflatia si înasprirea conditiilor de creditare practicate de bancile comerciale, corelate si cu majorarea politicii de dobânda monetera a BNR, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a apreciat recent ca ieftinirea imobiliara are o corectie acum din cauza ca de multe ori tranzactiile nu se fac la preturile declarate. "Exista o corectie a pietei imobiliare. N-o vad în legatura cu decizia de dobânda (de majorare a dobânzii-cheie de BNR - n.r.), nici cu normele de creditare. Corectia este legata de altceva. Piata imobiliara a fost emergenta si disproportionata", a spus Isarescu.Desi înca nu exista date concrete privind evolutia preturilor la apartamentele vechi, agentiile imobiliare au confirmat recent ca acestea se vând si la preturi cu 25% mai mici decât cele anuntate. Agentii imobiliari sustin ca si clientii sunt mult mai atenti la ce cumpara, mai putin grabiti si mai dornici sa negocieze un pret bun.  
Craiova, mai ieftina cu 10-20% În Craiova, agentiile imobiliare spun ca exista o inflatie de oferte pe piata, dar nu si cereri suficiente. Preturile au scazut si ele în aceste conditii. "Preturile la apartamentele vechi sunt în usoara scadere, însa se fac foarte putine tranzactii. Din luna mai, au scazut cu 10-15%, cu toate ca se face publicitate la vechile preturi. Vând doar cei care lasa peste acest procent. Cauza scaderii preturilor ar fi înasprirea conditiilor de creditare. Oamenii nu mai au lichiditati si atunci apeleaza la credite bancare. Cum însa acestea se dau mai greu în ultima perioada, au scazut si vânzarile la apartamente", a declarat Carmen Radulescu, reprezentanta agentiei Carmen. Previziunile sunt de aceeasi natura: "Apreciem ca pâna în luna septembrie, când se vor cere fise fiscale pentru credite, preturile vor ramâne la fel. Dupa aceea, este greu de prevazut ce se va întâmpla. Ori vor scadea preturile, ori se vor vinde foarte putine apartamente". Alte agentii considera, în schimb, ca din septembrie vor fi cereri de cumparare. "Nu prea mai sunt cumparatori. De aceea este si oferta mare pe piata. În ultimele doua-trei luni, preturile la apartamentele vechi au scazut cu aproximativ 20%. Apoi, conditiile de creditare sunt mai dure. Credem ca pâna în septembrie va fi aceeasi situatie", a declarat Bibina Dica, reprezentanta Biros Imobiliare.
Mai putine tranzactii speculative Pe de alta parte, stirile despre criza creditelor ipotecare din Statele Unite au influentat încrederea cumparatorilor, care se manifesta acum printr-o amânare a cererii. Specialistii imobiliari sustin ca sunt tot mai putini cei care achizitioneaza proprietati imobiliare oriunde si oricum doar pentru ca le vor vinde mai scump dupa un an sau doi. Afectate de criza subprime au fost si unele segmente de piata. Investitorii de portofoliu, care cumparau masiv locuinte, au avut cel mai mult de suferit. Bancherii afirma ca ratele de profit pentru astfel de tranzactii, care ajunsesera, anul trecut, la 20-30% vor fi mult mai scazute începând cu acest an. Ei mai spun ca în urmatorii ani vom avea mai ales în zona investitiilor speculative scaderi de preturi. Tranzactiile individuale nu vor suferi corectii, iar investitiile în apartamente vor ramâne înca profitabile, fara sa mai asistam la dublarea preturilor, ca în ultimii doi ani.