Primaria Galati a transmis Guvernului ca vrea un pret mai mic la gigacalorie si actul de proprietate asupra societatii Electrocentrale. Anuntul a fost facut de primar, care a aratat si ca fuziunea producatorului cu furnizorul de energie termica ar putea sa lase mai multe sute de galateni fara un loc de munca.

Edilul Dumitru Nicolae a promis, ieri, ca va face tot posibilul ca pretul gigacaloriei sa nu cunoasca nici o modificare fata de tariful practicat in momentul de fata. Primarul a luat aceasta pozitie in ciuda faptului ca Agentia Nationala de Reglementari Energetice doreste altceva. "Ieri am avut un schimb de scrisori cu Agentia Nationala de Reglementare a Energiei privind pretul de referinta la energia termica. Scrisoarea are atasata hotarirea de guvern prin care se stabileste pretul la energie termica. Printre alte probleme am cerut sa ni se spuna modul in care a fost calculat acest pret pentru Electrocentrale. Costul gigacaloriei este de 196,21 lei. Subventia Consiliului Local e de 19,60 lei, combustibilul subventionat de catre Guvern e de 55,62 lei. Si ajungem la un pret final de 120,97 de lei. Noi am contestat acest tarif. Solicitam ca pretul gigacaloriei sa fie 107,50 lei, adica cel practicat in acest moment", a declarat primarul.

Electrocentrale e a municipalitatii!

Dupa cum se stie, preluarea societatii Electrocentrale de catre Consiliul Local a devenit din ce in ce mai interesanta deoarece presedintele Consiliului Judetului, Eugen Durbaca, a propus ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, ca unitatea mai sus mentionata sa fie lasata in curtea institutiei pe care o reprezinta. Partea frumoasa a povestii e ca acest subiect ar putea sa strice relatia dintre PSD si PC. "Electrocentrale trebuie sa fie in administrarea Consiliului Local. In acest fel si producatorul, si furnizorul, adica Electrocentrale si Apaterm, vor fi in curtea municipalitatii. Nu vreau sa comentez ce a spus Eugen Durbaca, dar mi se pare normal ca Electrocentrale sa treaca la CL. Daca se va intimpla asa, noi sintem pregatiti sa comandam un studiu privind performantele unitatii si asistenta tehnica pentru preluare", a mai declarat edilul. Dumitru Nicolae a mai precizat si ca, in cazul in care Electrocentrale va fuziona cu Apaterm, salariatii celor doua societati trebuie sa stie ca multi dintre ei isi vor pierde locurile de munca. "Sint convins insa ca pentru multi oameni se vor gasi alte posturi", a incheiat primarul.