Agerpres informeaza: Medvedev, Merkel si Fillon vor inaugura gazoductul Nord Stream la 8 noiembrie
Presedintele rus Dmitri Medvedev, cancelarul german Angela Merkel si premierul francez Francois Fillon vor inaugura gazoductul Nord Stream, intre Rusia si Europa Occidentala, la 8 noiembrie la Lubmin /Germania/, a anuntat joi guvernul francez, citat de agentia France Presse.
Pe langa cei trei lideri, Mark Rutte, premierul olandez, si Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie, vor participa la aceasta inaugurare marti la 8 noiembrie, ziua de punere in functiune a gazoductului.
Nord Stream, cu o lungime de 1.224 de kilometri, ar urma sa permita in cele din urma transportarea a 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Viborg /Rusia/ pana in orasul german Greifswald, traversand apele teritoriale ale Rusiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei si Germaniei.
Potrivit AFP, gazoductul este un proiect strategic ce va permite ocolirea tarilor vecine cu Rusia prin care tranziteaza esentialul gazului rusesc destinat Europei. Conflictele legate de preturile gazelor naturale rusesti platite au provocat in trecut blocajul livrarilor europene. Pe de alta parte, instalarea gazoductului sub Marea Baltica suscita ingrijorari vii din partea ecologistilor.