Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a solicitat, duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul central al PSD, ca Guvernul sa adopte masura de reducere a TVA la alimente, considerand ca este singura modalitate de a tine preturile la alimente in actualii parametri.
Minea a aratat ca, prin renuntarea la practica unui TVA foarte mare in industria alimentara, Romania s-ar alinia celorlalte tari din UE.
El a precizat ca in acest moment Romania are un TVA nedifirentiat de 19% in industria alimentara, fiind unul dintre cele mai mari TVA din lume. "Stiind ca urmeaza o crestere fara precedent a preturilor produselor alimentare in toata lumea, am vedea benefic si efortul statului, al guvernului in acest context, prin adoptarea masurii de reducere a TVA", a mai spus Minea, subliniind ca aceasta masura este una dintre putinele masuri care nu au caracter inflationist.
Sorin Minea a mai spus ca propune ca aceasta reducere de TVA sa se faca pe sistemul "reducere la alimente", prin aliment intelegandu-se ceea ce se intelege in legislatia europeana.
El a aratat ca orice fel de reducere restrictiva, doar pe anumite grupe si categorii din cadrul grupei de alimente, poate sa duca doar la specula si nu la diminuarea pretului alimentelor.
"Argumentele ca reducerea TVA nu va duce la reducerea reala a pretului, ci doar la o imbogatire a patronului, sunt amuzante. Vanzarea de alimente in Romania este in scadere continua, preturile cresc, in toamna va fi o explozie de preturi, datorata cresterii preturilor la energie, iar singura cale prin care preturile la alimente ar fi tinute pe loc este reducerea TVA", a mai spus Minea.