Actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) ar trebui listate la bursa anul viitor sau in cel mult doi ani, intrucat este una dintre cele mai profitabile societati romanesti si ar crea masa critica necesara pietei de capital, a declarat ieri presedintele executiv al bancii, Nicolae Danila. a€žBanca trebuie sa se listeze nu doar pentru a oferi o oportunitate de iesire a actualilor actionari. BCR ar insemna masa critica necesara pentru piata de capital romaneasca, in conditiile in care ne pregatim de lansarea fondurilor de pensii si dezvoltarea altor instrumente, cum ar fi obligatiunile ipotecarea€œ, a explicat presedintele BCR. Danila ar opta pentru o listare in principal pe piata interna, chiar daca dimensiunile bancii o califica pentru cotarea la o bursa externa.
a€žMi-as dori ca ponderea mare sa fie pe piata interna, pentru ca stiu ca toti romanii ar cumpara actiunile unei firme profitabile si cu atat mai mult ale BCR. Ne-am dezvoltat in parteneriat cu piata si ar fi un cadou frumos pentru cei care ne sunt clientia€œ, a mai spus oficialul bancii. Declaratia apare intr-un moment in care privatizarea bancii se afla in ultima etapa, cei doi finalisti fiind Erste Bank (Austria) si Millenium - Banco Comercial Portugues (Portugalia). Potrivit unor surse din piata, una dintre ofertele celor doi finalisti ar fi atins pragul de 3 miliarde de euro, ambii investitori plasandu-se si la nivelul ofertelor tehnice inaintea concurentilor priviti ca favoriti.
Valoarea estimata a actiunilor BCR scoase la vanzare se cifreaza la circa 3,5 miliarde de euro, potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare. Mai trebuie spus ca, in baza unui acord semnat intre actionari, cumparatorul BCR va avea obligatia sa listeze banca in trei ani de la preluare daca doreste renuntarea la prevederea statutara prin care cele mai multe decizii pot fi aprobate in Adunarea Generala cu o majoritate de 75% din actiuni. De asemenea, intelegerea prevede ca actionarul majoritar sa acorde pana la listare dividende de minimum 40% din profitul net pe toata perioada pana la introducerea actiunilor pe bursa.