Presedintele Austriei, Heinz Fischer, este convins ca “Romania si Bulgaria si intr-o mare masura Croatia s-au inscris categoric in procesul de aderare pentru 2007“. Afirmatia a fost facuta la deschiderea Forumului Euromoney, care a inceput ieri la Viena, cu tema “Urmatorii zece ani“ in Europa.
Desi considera ca Europa are un viitor economic greu previzibil, presedintele austriac vede “procesul de extindere a Uniunii Europene ca fiind cel mai mare proces de pace de dupa razboi, care poate aduce in Europa cea mai puternica stabilitate politica si economica“.
Pe de alta parte, referindu-se la tara noastra, organizatorul conferintei de la Viena, Richard Ensor, director general al Euromoney Institutional Investor PLC, a avertizat ca “situatia actuala economica impiedica, deocamdata, mai multe tari sa devina membre ale Uniunii Europene, iar in altele, cum este si Romania, unde puterea politica a fost schimbata, guvernele au foarte putin timp la dispozitie, pana in 2007, sa rezolve ceea ce nu au facut cei dinaintea lor“.
Luand in calcul evolutiile economice ale tarilor europene din centrul si din estul Europei, Ensor prevede pentru 2005 continuarea ritmului general de crestere in regiunea ECE (East and Central Europe) de 6%, inregistrat si in 2004, o crestere a exporturilor de peste 20 la suta, o crestere de peste 200% a pietei de capital si investitii directe care vor depasi 67 de miliarde de dolari.