Ziarul Financiar informeaza ca presedintele Traian Basescu a fost ieri indecis in ceea ce priveste prognoza pentru iesirea din recesiune: a vorbit si de primul trimestru, si de primul semestru si de al doilea semestru din 2011.
Presedintele Traian Basescu a vorbit ieri pe larg despre credinta sa ca se profileaza iesirea din recesiune in 2011, dar in decursul conferintei a provocat confuzie privind perioada exacta despre care estimeaza ca economia va intra pe teritoriul pozitiv: primul trimestru, primul semestru sau al doilea semestru al anului.
"Suntem inca in perioada de criza, dar cu perspectiva sa iesim din recesiune in primul trimestru al anului viitor.
In primul semestru al anului viitor Romania va iesi din recesiune. Este stabilizata; evolutia este sa spunem, relativ usor de anticipat si astea sunt toate evaluarile specialistilor pe care i-am consultat, inclusiv UE. Deci iesim din recesiune, vom trece pe crestere economica in semestrul 2 al anului viitor", a spus presedintele in cadrul unei conferinte de presa desfasurate aseara la Palatul Cotroceni.
In aceeasi perioada a anului trecut, si presedintele Basescu, si premierul Boc spuneau acelasi lucru despre acest an, dar pana la urma guvernul a fost nevoit sa aplice masuri soc - scaderea salariilor si cresterea TVA - pentru ca veniturile la buget nu au corespuns prognozelor.
La intrebarea Ziarului Financiar cine este responsabil daca si in 2011 se va intampla la fel, el a raspuns:
"Responsabilitatea politica apartine tuturor celor care nu au prevazut criza si care nu au luat masuri din timp. La inceputul lui 2009, am construit bugetul pe crestere, insa noi am avut scadere. Eu incerc sa ma situez pe o pozitie realista, insa nimeni nu poate garanta daca va fi crestere sau scadere anul viitor. Orice buget e o estimare, executia bugetara e altceva", a spus Basescu.
Indecizia presedintelui privind momentul iesirii din recesiune a Romaniei a urmat unei alte intrebari a ZF, si anume de ce ar trebui crezut acum presedintele avand in vedere estimarile sale neindeplinite privind iesirea din criza enuntate ferm in ultimii doi ani.
Totodata, presedintele a declarat ca acordul cu FMI a fost o centura de siguranta, utila pentru ca Romania sa nu intre in derapaj, si ca nu poate fi considerata o camasa de forta, folosind un ton foarte dur fata de un jurnalist care l-a intrebat ce a fost pana la urma acordul cu FMI - o centura de siguranta sau o camasa de forta pentru Romania.
El a mai spus ca Romania va fi nevoita sa mai imprumute inca 6 mld. euro, suma care rezulta din deficit.
"Optiunea mea este pentru un acord de precautie cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, dar care sa nu mai aiba ca obiectiv centura de siguranta, ci continuarea reformelor."
Basescu a vorbit si despre o "ajustare fina" a economiei, exemplificand prin faptul ca vor fi disponibilizati angajati din sectoarele de stat care au excedent de personal. Presedintele a spus ca cele mai nerestructurate ministere sunt Ministerul de Interne si Ministerul de Finante.
Presedintele a criticat si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), considerand ca aceasta institutie nu a functionat corect in mandatul anterior si ca a adus Romania intr-o postura nefavorabila in ceea ce priveste credibilitatea.
"Nu exista sistem de justitie in cadrul Uniunii Europene care sa fi facut atata rau cat a facut justitia romana."