Scriitorul Valentin Nicolau publica pe siteul www.libertateapresei.ro, articolul '"Cainele de paza al democratiei" trebuie aparat de apetentele dictatoriale ale despotului si ale camarilei sale', pe care il puteti citi in continuare.
'Nu vreau sa-mi imaginez cum ar fi fost daca Hitler ori Stalin ar fi trait in era televiziunii, dar stiu pe pielea mea cum este sa traiesti in epoca unui discipol de-al lor. Ciracul pontic, mult mai inconsistent, dar cu aceleasi obsesii, are vocatia distrugerii, isi dispretuieste poporul si de aceea uraste cu sinceritate presa.
Omul modern este prin excelenta un telespectator convins. Primeste adevarul doar daca vine de dincolo de micul ecran, crede doar predicile de la ore de mare audienta. Multi asteapta bunastarea si chiar inceputul vietii de apoi ca venind dintr-o indelungata folosire a telecomenzii. Se inchina programului preferat, spun rugaciuni catre icoana de sticla mereu schimbatoare si cu binecuvantatele ei pauze de publicitate.
Cei care il cunosc cel mai bine pe "homo televizisticus" sunt politicienii, pentru ca tocmai de slabiciunile si dependentele lui se folosesc cu abilitate. In acceptiunea guvernantilor, mass-media ar trebui sa se rezume doar la divertisment, orice tentativa de a reflecta realitatile societatii constituind un pericol pentru ei, care vad in fiecare act de presa o "agresiune" directa la propria persoana.
Presa, oricat de corupta si de obedienta ar fi, va conserva zone curate, cioburi de oglinda care-i vor arata pe guvernanti asa cum sunt: mincinosi si pusi pe capatuit. De aici si ostilitatea viscerala a politicianului fata de jurnalist. Chiar daca in mare parte presa se intemeiaza astazi pe calomnie si publicitate, partea ei vie supravietuieste mereu reinventandu-se si pastrand acea seva autentica pe care nicio manipulare nu o poate truca. Dar tocmai de asta vor sa scape politicienii, preferand realitatile cosmetizate si lingusirile, uitand ca acestea sunt avansuri ieftine ale tradarii.
Sunt vremuri cand "cainele de paza al democratiei" - presa - trebuie aparat de apetentele dictatoriale ale despotului si ale camarilei sale. De aceea scriu aceste randuri si ma alatur starii de veghe. Pentru ca ziaristul sa ramana un om liber trebuie ca el sa nu spuna minciuni si nici sa nu poata fi siluit.'