Daca pana nu demult textilele, confectiile si pielaria erau mandria industriei romanesti si erau exportate cu succes, aceste sectoare au inregistrat scaderi-record in ultimii ani, devenind o povara pentru Romania in prag de integrare. Singurele capabile sa salveze economia romaneasca in urmatorii ani sunt, in opinia specialistilor, prelucrarea lemnului, productia de mobila, industria electronica si productia de software.
Romania si Bulgaria vor avea o serie de beneficii prin integrarea de la 1 ianuarie 2007, arata un studiu al Institutului pentru Studii Economice Internationale Comparate din Viena (Vienna Institute for International Economic Comparisons - WIIW), citat de Deutsche Presse-Agentur (DPA) din Viena si preluat de EurActiv.
Potrivit sursei citate, castigurile se vor vedea in special in activitatea de comert, la nivelul cresterii economice in materie de investitii prin infuzia de fonduri UE.
In opinia specialistilor de la WIIW ar fi posibil sa apara probleme in sectorul firmelor mici si mijlocii, in agricultura si in industria alimentara. Analistii fac aprecieri si asupra sectoarelor economice care "ne duc" spre UE si asupra celor care "ne trag in jos". Astfel, in opinia lor, textilele, confectiile si pielaria au inregistrat scaderi-record in 2005.
La textile, imbracaminte, si pielarie incaltaminte, socul concurentei produselor chinezesti a adus aproape in pragul falimentului producatorii din Romania.
Nici in UE textilele si confectiile nu se simt prea bine. Este singurul domeniu care a scazut, per ansamblu, in decurs de 11 ani.
Analistii mai arata ca industria alimentara si de bauturi prezinta o situatie paradoxala. Este bine "infipta" pe plan intern, dar are performante aproape zero la export in UE.

Productia de mobila merge bine

Prelucrarea lemnului si productia de mobila sunt singurele domenii care, potrivit specialistilor, se mentin pe linia de plutire si mai au sanse sa salveze scufundarea lenta a industriei de prelucrare in general. Spre exemplu, la prelucrarea lemnului, cresterea medie este de 16% in perioada 1999-2004 in Romania, in timp ce in UE se inregistreaza o rata medie de crestere anuala de 1,1%
In ceea ce priveste industria de prelucrare, in Romania 40% din cifra de afaceri este realizata de IMM si 43,9% din forta de munca este angajata in cadrul IMM-urilor.
Asta in timp ce in UE 58% din forta de munca este angajata in cadrul IMM-urilor. La sectorul masini si echipamente, in Romania ponderea in industria prelucratoare a scazut de la 5,8% (1994) la 3,5% (2003). Deci s-a inregistrat o scadere medie de 6% in perioada 1999-2004. Pe de alta parte, acest sector contribuie la tarile din UE cu 33% la valoarea adaugata bruta in ansamblul industriei prelucratoare.

Situatie incerta in panificatie

Nici industria de panificatie "nu se simte mai bine". Nimeni nu stie exact ce se va intampla exact cu firmele din industria de panificatie dupa integrarea in UE.
Cu toate acestea, reprezentantii Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie (ANAMOB) sustin ca starea celor mai multe dintre fabrici este buna, fiind vorba de carente care pot fi indreptate. Potrivit datelor ANAMOB, in domeniul panificatiei activeaza circa 6.000 de companii.

Electronica si softwareul cresc incet, dar sigur

In ultimii 4-5 ani, acest domeniu s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat. Problema principala in acest domeniu o reprezinta maturizarea si intrarea intr-o noua faza, cred reprezentantii Asociatiei Firmelor de Electronica si Software din Romania. Ei mai arata ca tarile care au investit in inovarea din aceste domenii au avut numai de castigat.