Utilajele si instalatiile utilizate in prelucrarea lemnului rotund in cherestele vor fi supuse periodic expertizarii, in vederea autorizarii functionarii acelora care corespund tehnic, stabileste un proiect de lege adoptat de Guvern in ultima sedinta.
Expertizarea va fi facuta de specialisti atestati in prelucrarea lemnului sau in constructia de masini specifice prelucrarii lemnului de catre Ministerul Economiei si Comertului.
Pentru utilajele si instalatiile de prelucrare a lemnului care corespund expertizei tehnice se vor elibera permise de functionare. In baza acestora, persoanele fizice si juridice care detin utilajele vor obtine autorizatia de functionare.
De asemenea, cei care la data intrarii in vigoare a acestei legi desfasoara activitati de prelucrare a lemnului rotund in cherestele sunt obligati ca, in termen de sase luni, sa solicite permise de functionare pentru utilajele si instalatiile utilizate. Dupa aceasta perioada, se interzice functionarea utilajelor si a instalatiilor care nu detin permis de functionare. Nerespectarea acestor reglementari se sanctioneaza cu amenda de la 60.000 la 90.000 de lei (RON), cu sigilarea si confiscarea instalatiilor si a utilajelor pana la obtinerea permisului de functionare.
Noile reglementari au fost introduse in scopul scoaterii din functiune a utilajelor si a instalatiilor improvizate si a celor cu un grad ridicat de uzura.