Mihai Capra va analiza in urmatoarele zile situatia din sectorul de imbunatatiri funciare din judet dupa ce primul ministru si ministrul de Interne au cerut implicarea prefectilor in problema irigatiilor.

In cadrul videoconferintei sustinute ieri, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, si primul ministru Calin Popescu Tariceanu au cerut prefectilor sa colaboreze cu asociatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii pentru a-i convinge pe fermieri sa-si irige terenurile. In acelasi timp oficialii guvernamentali au incercat sa acrediteze ideea ca nu exista o criza a apei in Romania si ca populatia nu ar trebui sa-si faca probleme din acest punct de vedere.

Nu stim la altii cum e, insa in judetul nostru, cu 233 de fintini si 23 de riuri secate, am spune ca se contureaza o problema destul de serioasa daca temperaturile se vor mentine la fel de ridicate ca pina acum. Este vorba in special despre locuitorii din mediul rural, ale caror singure surse de apa potabila le reprezinta fintinile. Odata ce acestea seaca, oamenii sint nevoiti sa-si procure apa din satele invecinate, care se afla la citiva kilometri distanta.

Micii producatori nu se lasa convinsi

Din fericire judetul nostru sta destul de bine la capitolul irigatii, desi sint destui fermieri care refuza sa-si irige terenurile, in ciuda subventiei consistente oferite de Guvern. Conform informatiilor furnizate de directorul Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, filiala Galati, Titi Trufasu, majoritatea instalatiilor de irigatii functioneaza la capacitate maxima, apa ajungind si in punctele terminus ale retelei, cum ar fi Matca. Prefectul judetului, Mihai Capra, a refuzat deocamdata sa comenteze in vreun fel solicitarea primului ministru, declarind ca se va intilni in zilele urmatoare cu responsabilii din agricultura pentru a analiza situatia.

Toate asociatiile utilizatorilor de apa au incheiat contracte cu ANIF Galati pentru irigarea culturilor, insa problemele apar din cauza membrilor asociatiilor utilizatorilor de apa pentru irigat care nu-si achita obligatiile financiare si, prin urmare, nu pot primi apa pentru a-si iriga culturile. Nu este de neglijat nici problema fermierilor care au prostul obicei de a deteriora instalatiile de irigat si hidrantii doar pentru a-si adapa animalele, chiar daca in acest fel stopeaza irigatiile pe sute sau chiar mii de hectare.