Graba cu care comisia de fond funciar din Dolj a împartit pamânturile statiunilor de cercetare agricola din jurul Craiovei se explica prin faptul ca, în câteva zile, Legea cercetarii agricole va fi promulgata de presedinte si va începe sa produca efecte. Conform acestei legi, trecuta prin Camera Deputatilor sub numarul malefic 666, Statiunea de la Simnic ar trebui sa aiba în administrare 2.547 ha de teren, din care 1.536,23 ha sunt necesare  activitatii de cercetare, iar 1.011,43 ha - multiplicarii materialului biologic. Statiunii i s-au luat în urma cu patru ani, prin hotarâre de guvern, 150 ha, care s-au dat comisiei comunale de aplicare a legilor fondului funciar Simnic, înca 565 ha, prin hotarâre a comisiei judetene de fond funciar pentru reconstituirile de proprietate de la Simnic si alte 390 ha de aceeasi comisie judeteana, pentru comuna Ghercesti. Deci, în ultimii patru ani s-au luat 1.200 ha de teren.

Unde-i lege e si tocmeala

Noua lege a cercetarii agricole a confirmat cele scrise de noi de-a lungul vremii, si anume faptul ca retrocedarea terenurilor aflate în administrarea acestor statiuni de cercetare nu trebuie facuta în dorul lelii, asa cum s-a procedat în Dolj, caci, dincolo de incompetenta unor juristi ajunsi din greseala functionari publici, exista legi speciale, care reglementeaza proprietatea publica a statului român, pe care nu le-a abrogat nimeni. Legea care reglementeaza proprietatea publica este nr. 213/1998, pe care actualul prefect de Dolj, Silviu Dumitru, pe vremea când era director la DGFPS Dolj, a tot invocat-o atunci când se facea ca apara proprietatea publica a statului de mâna lunga a celebrului Adrian Mititelu. Pentru ca, în ultimul timp, a tradat reactii de marioneta cerând cu insistenta sa i se arate articolul de lege care-i interzice sa distruga cercetarea agricola din Dolj numai pentru motivul ca a vazut mai tot timpul pe terenuri capre pascând, îi sugeram sa citeasca Legea nr. 213/1998, care este în vigoare. La aparitia Legii cercetarii agricole va trebui sa citeasca atent si articolul 31, alin. 3, care spune ca „terenurile date în administrarea institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare de drept public sunt inalienabile, insesizabile, imprescriptibile si nu pot fi scoase din proprietatea publica si din administrarea unitatilor de cercetare-dezvoltare din agricultura si silvicultura decât prin lege, exceptând terenurile prevazute la art. 6, alin. 3“. Articolul 6, alin. 3, din aceeasi lege, face referire la faptul ca terenurile statiunilor se pot retroceda doar la propunerea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS): „Terenurile cu destinatie agricola retrocedate ASAS, conform prevederilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare, vor fi atribuite comasat de Agentia Domeniilor Statului si de comisiile judetene de aplicare a legilor fondului funciar, din actualele terenuri administrate de institutele, centrele si statiunile de cercetare agricola, la propunerea ASAS“.

Legi exista, dar nu are cine le aplica!

Pentru ca Statiunea Simnic este specializata în cercetare agricola pe anumite soluri si nu poate sa-si mute nici câmpurile experimentale si nici loturile demonstrative în alte parti ale judetului si pentru ca legea aflata la promulgare îi da dreptul la detinerea a peste 2.500 ha de teren, a cerut instantei de judecata sa suspende aplicarea hotarârilor comisiei judetene Dolj, prin care aproape 1.000 ha de teren i-au fost luate si date comunelor Simnic si Ghercesti. Într-un caz similar, petrecut în judetul Ilfov, unitatea pagubita,  Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Bovine Balotesti, a avut câstig de cauza în instanta si a obtinut anularea hotarârilor comisiei judetene, prin care i se luasera aproximativ 660 ha de teren. Sentinta a fost pronuntata de Tribunalul Bucuresti în august 2008. „Nu am înteles niciodata de ce, de la un timp, reprezentantii statului lupta cu toate puterile împotriva statului!“, a spus  Constantin Gavan, directorul Statiunii de cercetare Simnic, care asteapta decizia instantei de judecata ca pe un semn divin. Motivarea sentintei judecatoresti care a dat dreptate Institutului din Balotesti s-a bazat pe Legea nr. 213/1998, care stabileste ca trecerea unui bun apartinând domeniului  public al statului în cel privat se poate face numai prin hotarâre de guvern, iar sanctiunea actelor juridice încheiate cu încalcarea acestor dispozitii este nulitatea absoluta, conform art. 11, alin. 2 din Legea nr. 213/1998. În alta ordine de idei, potrivit art. 10, alin. 2 din HG nr. 890/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate, se reglementeaza pasii care trebuie urmati de comisiile ce nu mai au terenuri pentru reconstituire.
Procedura descrisa de hotarârea de guvern amintita nu a functionat atunci când a fost vorba în comisia judeteana de fond funciar sa se desfiinteze Statiunile Simnic si Banu Maracine. În nici un caz o comisie judeteana nu are abilitatea legala de a trece o suprafata de teren din domeniul public în cel privat, aceasta fiind atribuita exclusiv guvernului. Trist este ca tocmai înaltii sau mai putin înaltii functionari ai statului numiti de actualul guvern liberal nu iau în seama legile date de cei care i-au numit!