"Tara ca o prada!" este titlul unui articol de Octavian STIREANU, aparut pe Amos News, si pe care il puteti citi in continuare.
'Pentru actualii guvernanti, nu numai viata oamenilor este ca o prada, ci si tara! Masurile de austeritate impuse de Traian Basescu inrautatesc dramatic traiul salariatilor si al pensionarilor. Viata acestora va deveni, fara vreo metafora, chiar o prada de pret, pe care guvernantii o aduc jertfa zeului FMI, in schimbul propriei lor supravietuiri la putere.
Dar si tara este pe cale de a se transforma intr-o prada.
Pentru cinismul actualei puteri, apele tulburi ale crizei sunt cele mai bune pentru pescuit. La criza e "bataia pestelui". Dl Videanu a si aruncat undita. Domnia sa a anuntat ca pregateste sa scoata la vanzare activele cele mai valoroase ale "Termoelectrica". Pe celelalte le va grupa intr-o firma de sacrificiu, pe care, ne-a anuntat zambind, o va declara in faliment.
Afaceri similare sunt deja pregatite si la Ministerul Turismului, unde d-na Udrea a avut grija, inca din 2009, sa pregateasca procedura de vanzare, prin ordin al ministrului, a participatiilor statului in toate unitatile de turism din tara.
La vremuri de criza, trebuie sa cumperi, nu sa vinzi. Guvernantii respecta aceasta regula, dar exact pe dos: in loc sa apere interesele statului, iar acesta sa fie cumparator (asa cum s-a intamplat in SUA, Franta, Marea Britanie), ministrii actualei puteri pregatesc ultima praduiala de proportii a ceea ce a mai ramas de vandut din economia romaneasca.
Intr-un comportament normal din punct de vedere economic si moral din punct de vedere social, statul ar fi trebuit ca, in aceasta perioada, sa incerce sa cumpere active ieftine aflate in dificultate, sa le nationalizeze, sa le finanteze si sa-si majoreze participatiile.
Apoi, printr-un management responsabil si profesionist, activele respective, astfel capitalizate si devenite rentabile, ar fi putut sa fie vandute, reprivatizate, la preturi mult superioare celor de achizitie.
Din pacate, conduita ministrilor PD-L nu merge in sensul intereselor statului, ci in sens invers, in conformitate cu interesele clientelei politice a Cotrocenilor.
Tara ca o prada pare sa fi devenit singura filosofie de guvernare a actualei puteri. Pana si presedintele de partid si de stat Traian Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei) le-a atras atentia subordonatilor sai din guvern si din grupurile parlamentare ale puterii ca furtisagurile pe care le comit sunt deja prea multe si ca ar fi cazul sa inceteze in a mai pompa afaceri si bani publici in buzunarele clientelei politice.
"Nu mai sunteti credibili!", le-a spus-o transant Traian Basescu, avertizandu-i pe cei din sala de instruire ca exista riscul sa piarda alegerile din 2012.
Asa cum Traian Basescu (care a castigat alegerile cu voturi aduse din strainatate) are un devastator instinct al dezbinarii, tot la fel vechii baroni din Modrogan, pe care i-a pus ministri, au un irepresibil instinct al averii.
Dezbinarea sociala si averea personala sunt cele doua coordonate care vor face din deceniul Basescu unul dintre cele mai dramatice din istoria contemporana a tarii.
Niciuna dintre parti nu poate renunta la instinctele sale. Basescu isi continua opera de dezbinare sociala. Cu o viclenie politica la fel de instinctuala, presedintele tarii facea trimiteri aluzive ca, daca masurile dictate de el nu vor fi aplicate, tara este amenintata de "grecizare".
S-o fi referit, probabil, la violentele de strada de la Atena si nicidecum la nivelul de trai pe care il au cetatenii respectivei tari. Altfel, ar fi de dorit o "grecizare" a Romaniei, care sa insemne 600 euro pensia minima si 2.000 euro salariul mediu!...
Alta petarda aruncata "pe picior" si la fel de viclean a fost aluzia ca o indatorare excesiva a tarii ar strivi, vezi Doamne, suveranitatea statului roman! Basescu a incercat sa imite cumva partitura lui Ceausescu din 1968, dar nu "i-a iesit" chiar la fel ca predecesorului sau.
Obisnuit sa joace la mize mari si la "plus potul", nu ne-ar mira ca Traian Basescu sa considere neaplicarea intocmai a masurilor dictate de el drept un atentat la siguranta nationala!
Prins in corzi de o realitate dramatica pe care nu mai poate s-o ascunda si despre care nici nu mai poate sa minta, Traian Basescu se zvarcoleste sub loviturile de bumerang care i se intorc de-abia acum, pornite fiind in vremea in care batea cu pumnul in masa in fata intregii natiuni, autoproclamandu-se presedinte-jucator.
Acum, insa, este prea tarziu sa iasa din teren, sa se refugieze in vestiar sau sa fuga in tribuna.'