Unitatile de industrie alimentara din judet care nu dispun de fonduri pentru demararea unui program de modernizare vor fi inchise pina in 2006

Conform unei directive a Agentiei Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentului, societatile de profil din judet, ca de altfel toate firmele de acest gen din tara, au fost impartite in patru categorii vizavi de indeplinirea conditiilor privind functionarea pe piata europeana. In prima categorie intra toate societatile care se incadreaza in momentul de fata in cerintele UE, putind oricind sa intre pe piata comunitara, la concurenta cu celelalte firme. Urmeaza apoi societatile care au in curs de derulare programe de modernizare, ce trebuie finalizate pina in 2007, precum si cele care au primit o derogare de doi ani pentru le a pune in practica . La coada se situeaza acele firme care nu au un program de modernizare in derulare, dar nu dispun nici de fonduri pentru realizarea unuia. Directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentului (DVSA) Galati, Viorel Gheorghita, ne-a declarat ca in zona noastra se vor inchide mult mai putine unitati de industrie alimentara decit in alte judete din tara, cum ar fi Braila sau Vrancea. Este vorba in momentul de fata de sase societati, cinci dintre acestea fiind unitati de carne rosie, iar una de prelucrare a pestelui, care nu au intocmit programe de modernizare si ar trebui inchise anul urmator.

Eforturile autoritatilor s-au concentrat, cel putin pina acum, pe modernizarea societatilor de prelucrare a laptelui, in ideea ca acestea sa fie pregatite pentru mediul concurential din UE dupa momentul aderarii.

La ora actuala, in judet sint in derulare programe de modernizare la citeva unitati de procesare a laptelui. Spre exemplu, cea mai mare unitate de acest gen, SC Galmopan SA, a demarat in primul trimestru al acestui an un program de modernizare a carui transpunere in practica se va desfasura pina in trimestrul IV al anului 2009. Investitia totala este evaluata la aproximativ 4 milioane de euro, pina la aceasta data fiind facute investitii de aproximativ 500.000 de euro pe partea de amenajari, din care 100.000 de euro pentru partea de modernizare a transportului. Mai mult, in aceasta toamna urmeaza sa se depuna un proiect pe programul SAPARD pentru obtinerea unei finantari in vederea retehnologizarii fabricii. Dupa cum ne-a declarat administratorul unic al SC Galmopan SA, Doru Resmerita, programul de modernizare se deruleaza intr-un ritm foarte bun, eforturile societatii fiind sprijinite de specialistii DVSA si ai Directiei de Sanatate Publica, structuri care s-au dovedit deosebit de interesate de aducerea la standarde europene a unitatilor de industrie alimentara care vor cu adevarat acest lucru.

Mai sint probleme la colectare

S-a dovedit insa ca in prezent nu societatile de prelucrare reprezinta problema, ci mai degraba producatorii de lapte, al caror produs este colectat in conditii de multe ori improprii. Seful DVSA Galati, Viorel Gheorghita, sustine ca oamenii nu sint suficienti de bine informati cu privire la conditiile de contractare a unor credite SAPARD pentru realizarea de microferme. Ideea e ca doar cine va dispune de instalatii moderne de colectare a laptelui va rezista in bransa dupa 2007. Prin urmare, singura solutie ar fi infiintarea unor asemenea microferme, care sa dispuna de toate conditiile pentru colectarea laptelui, avind in vedere ca Romania a negociat deja obtinerea unei anumite cote anuale la acest produs.

O mina de ajutor din partea statului

Producatorii de lapte interesati isi pot crea acum microferme fara prea multa cheltuiala si bataie de cap. Conform spuselor sefului DVSA Galati, Viorel Gheorghita, statul asigura jumatate din fondurile necesare pentru punerea pe picioare a afacerii, restul banilor venind din partea comunitatii europene. Doritorii va trebui doar sa acopere dobinzile ce trebuie platite pentru suma contractata.

Inchise, dar nu definitiv

Unitatile de procesare din judet care vor fi nevoite sa isi inchida portile in 2006 datorita lipsei unui program de modernizare au posibilitatea sa isi reia activitatea. In masura in care vor produce un program viabil de modernizare a societatii pina la momentul aderarii si vor demonstra ca au fonduri pentru ducerea lui la bun sfirsit, acestea isi vor putea relua functionarea.