In timp ce unora le este greu sa-si faca o cariera in Romania, un craiovean a infiintat in Canada o firma de talie mondiala.

Dupa ce a absolvit Facultatea de Mecanica din Craiova, Sorin Busuioc a studiat managementul general in industria britanica sub egida British Council, pentru ca in 1995 sa faca un stagiu la Institutul National American de Telecomunicatii, University of San Francisco si IBM-Raleigh. Acesta a fost primul pas catre o cariera de succes peste ocean. In perioada 1996-1998 a urmat un master in ingineria aerospatiala, program interuniversitar in Montreal, la Universitatile Mcgill, Concordia si Ecole Polytechnique. Dupa formarea profesionala, in urmatorii trei ani a dezvoltat si a predat cursul de "Sisteme software pentru simulare si control", la Concordia University din Montreal. In paralel cu aceste activitati, in perioada 1997-2004, a ocupat functia de Visiting Reasercher si Simulation System Architect la CAE - Canadian Aviation Electronics (lider mondial in conceptia si fabricarea stimulatoarelor de zbor).

"A fost greu, dar nu m-am simtit nici o clipa imigrant"

Intre timp, in 2003, a infiintat SCDS PRO Inc. Montreal, companie recunoscuta ca lider international in modelizarea multidimensionala, crearea de geometrii complexe si analiza discreta a structurilor de dimensiuni mari. Compania a derulat 70 de proiecte-program privind tehnologiile de digitizare prin scanare laser 3D, in aproape 20 de domenii industriale si neindustriale, in Canada, Dubai, Bahrain si Arabia Saudita. "In 2008 am creat o sora a companiei din Montreal la Craiova, unde vrem sa transferam tot ce inseamna procesare de date. In prezent, mai avem centre tehnologice in Dubai si Arabia Saudita", a declarat Sorin Busuioc, care a explicat ca a plecat in Canada pentru deschiderea profesionala oferita in aceasta tara. "A fost greu. La 36 de ani nu-i usor sa te asezi sa studiezi. Nu m-am simtit insa nici o clipa imigrant, nici in relatia cu autoritatile, nici in cea cu oamenii", a adaugat Sorin Busuioc.
Cercetarea presupune multa munca

Meseria de cercetator nu e simpla. "E greu si simti asta pentru ca e o slujba care consuma neuroni. Un cercetator adevarat este cel care nu are liniste pana nu gaseste solutia optima a unei probleme", a spus Busuioc. In cazul sau, reteta succesului pe plan profesional a constat in munca, determinare, ambitie si dorinta de a reusi. La acestea s-a adaugat insa un ingredient special. "Eu ma simt un om normal care face ce-i place. Am fost condamnat sa reusesc. E greu de spus daca as fi avut aceeasi evolutie daca as fi ramas in Craiova. Nu stiu ce inseamna sa faci cariera aici, asa ca nu as putea spune ce inseamna sa reusesti in Romania", a adaugat Sorin Busuioc.

"Secretul" succesului afacerii

In ceea ce priveste afacerea, pentru a avea succes, el a trebuit, in primul rand, sa renunte la restul activitatilor. Asta deoarece, potrivit lui Sorin, nu poti face un business decat daca te implici 100%, 24 de ore pe zi. "Am fost ajutat si de sotia mea", a mai spus Busuioc. El a gasit o solutie revolutionara. "Avem un concept-biroul virtual (office web), care va fi solutia viitorului. Nu am nevoie de oameni care sa vina sa semneze condica. Ei lucreaza de acasa", a mai spus Busuioc. Esentiale in succesul afacerii au fost comunicarea, onestitatea si seriozitatea, comunitatea care activeaza in acest domeniu fiind destul de mica.