Romanii fara venituri sau cei care lucreaza ilegal in strainatate pot cotiza la pensii in Romania, dar suma minima de plata este destul de piperata. Viitorii pensionari fara serviciu sunt obligati sa achite atat contributia unui angajat, cat si pe cea a unui angajator, in total 31,3% dintr-un salariu.
Persoanele care nu au un loc de munca sau lucreaza in strainatate fara forme legale au posibilitatea sa se asigure in Romania, unde pot cotiza la asigurarile sociale (pensii), astfel incat sa-si mentina vechimea in munca. In cazul celor care lucreaza cu contract de munca peste granita, atunci lucrurile sunt clare, pentru ca lor li se considera vechime in munca respectivele contracte. "Daca, intr-o perioada, o persoana este asigurata obligatoriu si in acelasi timp este asigurata facultativ, se valorifica perioada de asigurare obligatorie,
respectiv la stabilirea unei prestatii se vor utiliza cu prioritate veniturile obtinute in statul european in care persoana a lucrat legal in baza unui contract de munca. Daca o persoana lucreaza intr-o tara din afara Uniunii Europene sau intr-o tara cu care Romania nu are incheiata o conventie, persoana respectiva poate opta sa se asigure si in sistemul public de pensii din tara noastra", au declarat reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj, la solicitarea GdS.

Cotizatia minima obligatorie: 232 de lei pe luna

Suma minima ce trebuie platita lunar pentru pensii de catre cei fara serviciu sau de cei care lucreaza "la negru" nu este de neglijat. Persoanele care nu au venituri legale in tara sau in strainatate trebuie sa achite lunar minimum 232 de lei ca sa fie asigurati. Si procentul este urias: 31,3% din venitul asigurat. Procentul este mult mai mare decat cel platit de un angajat (10,5%), pentru ca acesta cuprinde si contributia la pensii pe care ar fi trebuit sa o plateasca si eventualul angajator (20,8%). "Cei care lucreaza in strainatate, dar nu au incheiat un contract de munca, se pot asigura in Romania, in baza unui contract de asigurare sociala. (...) Nivelul minim al venitului lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala este 741 de lei in anul 2012, iar nivelul maxim este 10.585 de lei. Cota de contributie de asigurari sociale este de 31,3%. Prin aplicarea cotei de contributie asupra venitului minim obligatoriu asigurat, contributia de asigurari sociale lunare este de 232 de lei", afirma conducerea CJP Dolj. In judeÈ›, cererea pentru astfel de contracte este destul de mare. In tot anul 2011 si in lunile ianuarie si februarie 2012 (pana pe data de 20.02.2012) au incheiat contracte de asigurare sociala 843 de persoane.
In evidenta CJP Dolj exista, in total, 2.154 de astfel de contracte in judeÈ›.

Romanii din strainatate cer plata retroactiva

Federatia asociatiilor de romani din Europa a trimis, zilele trecute, o solicitare ministrului muncii din Romania, Claudia Boghicevici, prin care cere ca si romanii ce lucreaza ilegal in diaspora sa poata plati retroactiv in tara contributia la pensii. Romanii care muncesc fara forme legale peste granita solicita ca termenul in care sa poata sa plateasca retroactiv sa fie de un an, iar perioada pentru care sa achite oamenii sa fie chiar si de 15 ani. In prezent nu exista posibilitatea legala de a plati retroactiv contributia de asigurari sociale de catre cei care nu au un loc de munca inregistrat cu forme legale. Singurul act derogatoriu de la prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii a fost OUG nr. 94/2010 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii, sustin reprezentantii CJP Dolj, dar ordonanta a fost valabila doar in perioda 02.11.2010-31.12.2010. Numai Ministerul Muncii poate decide daca romanii de peste granita vor putea plati sau nu retroactiv contributia la pensii.
CJP Dolj sustine ca pot incheia contracte de asigurare cu institutia si romanii din strainatate, fie direct, fie prin intermediul curatorului sau mandatarului desemnat printr-o procura speciala.