Posta Romana ar putea percepe din 2007 un comision mai mic decat cel prevazut de lege, de 1,3%. Aceasta datorita scaderii costurilor unor servicii utilizate de Posta, sustine Dan Toader, presedintele Postei Romane, citat de NewsIn. Desi admite ca, teoretic, nimic nu l-ar face sa scada acest procent, Toader arata ca valoarea procentului ar putea fi mai mica de 1,3%, pentru ca Posta Romana a eficientizat costul operatiunilor pentru care este platit comisionul.
Spre exemplu, 0,2% din cuantumul comisionului acoperea cheltuielile pentru ridicarea de numerar din conturile Postei deschise la diverse banci. Acestea s-au redus insa ca urmare a eficientizarii partii de transport valori si de ridicare de numerar, a adaugat Toader. Potrivit directorului CNPR, suma ridicata lunar de Posta Romana de la ghiseul bancilor este de 500 de milioane de euro.
Pe langa aceste cheltuieli, valoarea comisionului perceput de Posta Romana pentru distribuirea pensiilor trebuie sa acopere totodata si distributia prin factorii postali. Lucrurile se complica atunci cand vine vorba de mediul rural. Toader a explicat ca distribuirea in mediul rural este nerentabila, din cauza accesului dificil al factorilor postali la beneficiari si a valorii mici a pensiilor. ßeful CNPR a adaugat ca Posta Romana distribuie lunar pensii si ajutoare sociale pentru aproximativ opt milioane de persoane care primesc bani din bugetul asigurarilor sociale de stat. In ceea ce priveste pensiile, Toader a apreciat ca peste 90% din valoarea lor este distribuita de Posta Romana. Reamintim ca in prezent comisionul perceput de Posta Romana pentru plata pensiilor este de 1,35% din valoarea pensiei, iar suma este suportata de la bugetul asigurarilor sociale.