Porcii au inceput sa moara din cauza supraaglomerarii din grajduri. Este vorba despre purcelusii mai mari de 120 de zile, care, din cauza lipsei de spatiu, stau inghesuiti si mor. Potrivit reprezentantilor Asociatiei Crescatorilor de Porci, in prezent in stoc exista peste 100.000 de porci a cate 100 de kilograme care ar trebui sa fie vanduti, numai ca importurile masive de carne de porc impiedica vanzarea lor.

Gheorghe Caruz, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Porci, ne-a spus ca nu mai au unde sa duca purcelusii, care au inceput sa se sufoce din cauza aglomeratiei din grajduri. In aceste conditii, in ultima luna, mortalitatea in randul suinelor a crescut cu 10%. Mai mult chiar, potrivit lui Caruz, exista crescatorii unde mortalitatea a depasit o majorare de chiar 30%, fata de luna precedenta, si asta in conditiile in care situatia se agraveaza de la luna la luna. In opinia reprezentantului crescatorilor de porci, daca nu s-ar importa cantitati imense de carne, problema ar putea fi rezolvata.
Presedintele Asociatiei a adaugat ca importurile de carne de porc vor totaliza la sfarsitul acestui an circa 200.000 de tone, cea mai mare cantitate importata venind din Uniunea Europeana, dar si din Canada si Statele Unite. El a subliniat ca orice guvern ia masuri daca se intampla ca importurile sa creasca cu 20%.

Taxa vamala unica de 20%

Gheorghe Caruz s-a aratat nemultumit ca nu exista o taxa vamala unica, singura care ar putea impiedica evaziunea fiscala din domeniu. „In prezent, se plateste o taxa vamala situata intre 0 si 45%. Noi am purtat discutii cu reprezentantii Guvernului in aceasta saptamana si am solicitat o taxa unica de 20%. Astfel, nu vor mai intra in tara cantitati intregi de carne de porc pentru care se plateste taxa vamala zero“, a mai spus Caruz.
Presedintele asociatiei ne-a explicat ca, de foarte multe ori, carcasa de porc este taiata in patru, ceea ce include produsul la categoria „piese“, pentru care nu se mai plateste nici o taxa. Aceeasi poveste poate fi spusa si in cazul carnii de porc refrigerate sau congelate pentru care nu se plateste nici o taxa.
In ceea ce priveste dicutiile purtate cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, Caruz ne-a declarat ca au existat cateva consilii pe produs care au tratat aceasta problema destul de delicata, fara insa a se ajunge la un rezultat final. „In timpul discutiilor a fost acceptata o taxa vamala de 45% in afara UE si a fost avansata o taxa de 25% pentru UE. Aceasta din urma nu a fost inca votata de reprezentantii din Agricultura, care inclina spre 20%. Noi suntem de acord si cu 20%, numai sa se ajunga la un rezultat“, ne-a mai explicat Caruz.