Comitetul Veterinar Permanent al UE a decis continuarea aplicarii restrictiilor pentru Romania privind livrarea de carne de porc catre alte state membre pana la data de 31 decembrie 2009 ca urmare a evolutiei pestei porcine, se arata intr-un comunicat al ANSVSA. Conform punctului de vedere prezentat de reprezentantul Comisiei in cadrul reuniunii, perioada este realista si justificata de evolutia pestei porcine clasice in Romania, precizeaza documentul citat.

Totodata comunicatul mentioneaza ca, in situatia in care implementarea programului de eradicare si a programelor de vaccinare se va realiza corect si eficient, in baza rezultatelor obtinute este posibila revizuirea termenului de aplicare a masurilor restrictive inainte de 31 decembrie 2009.

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat, saptamana trecuta, ca Romania va putea solicita Comisiei Europene reluarea vanzarilor de carne de porc in UE numai dupa ce trec cel putin sase luni din momentul in care se confirma faptul ca nu mai exista niciun focar de pesta porcina. De asemenea ministrul a precizat ca vaccinarea porcilor impotriva pestei a fost prelungita cu un an.

Conform cerintelor europene, niciun stat membru pe teritoriul caruia exista pesta sau au fost vaccinati porcii nu are dreptul sa realizeze schimburi intracomunitare cu carne sau produse din carne de porc. ANSVSA a inceput, in decembrie anul trecut, campania de vaccinare a porcilor impotriva pestei porcine, fiind declarata singura modalitate de eradicare a bolii.

In luna iunie Autoritatea a anuntat inchiderea ultimului focar de pesta,insa in luna august autoritatile veterinare au confirmat existenta a trei focare de pesta porcina la fermele apartinand societatii Smithfield si au decis sacrificarea a circa 53.000 de porci din aceste ferme.

Potrivit ANSVSA, in Romania a fost inregistrat, in anul 2006, un numar de 716 focare de pesta porcina care au afectat 35 de judete.