Ritualul de taiere a porcului de Craciun nu va tine cont în gospodariile populatiei de directiva Uniunii Europene privind bunul tratament al animalelor. Taranii vor taia ca si pâna acum jugulara porcului, iar asomarea animalelor se va face doar în abatoare. Taranii români îsi vor putea sacrifica porcii în perioada Craciunului numai daca animalele au fost asomate, a declarat de curând presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis. Asomarea este un procedeu care, atunci când este aplicat unui animal, îi cauzeaza acestuia pierderea cunostintei pâna în momentul sacrificarii. Asomarea va face animalul sa nu mai simta pericolul sacrificarii si nici durerea la aceeasi intensitate ca atunci când este sacrificat dupa metodele clasice - taierea jugularei. Europa va trebui sa închida ochii de Craciunul românesc, când cea mai mare parte a taranilor îsi vor sacrifica porcii din gospodarii dupa traditie. Fara suferinta! Pentru ca taierea porcului de Craciun a devenit o traditie româneasca si pentru ca aceasta sa-si continue cursul si dupa intrarea tarii noastre în Uniunea Europeana, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a fost obligata sa introduca în legislatia interna existenta câteva prevederi noi din legislatia comunitara. Astfel, ordinul ANSVSA 180/2006, care transpune Directiva CEE 93/114, stabileste conditiile de sacrificare a porcinelor în abatoarele autorizate, cu respectarea normelor de protectie a animalelor pe timpul desfasurarii acestei operatiuni. Articolul 9 din actul normativ prevede ca autoritatea veterinara poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de catre proprietari pentru consumul propriu, cu recomandarea expresa ca animalele respective sa fie asomate (anesteziate) în prealabil, adica sa fie ferite de suferinta sau durere în timpul miscarii, prinderii si sacrificarii. Asomarea se poate face cu pistol cu glont captiv, cu asomator electric, prin barbiturice sau prin lovire cu un instrument mecanic care produce presiunea asupra craniului fara penetrarea sau fracturarea acestuia. „Bunastarea“ porcului, mai mare decât a omului Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si Controlul Alimentelor Dolj, crede ca Europa va închide ochii la obiceiul românilor de a taia porcul în gospodaria proprie. „În Uniune este obligatorie asomarea porcului înainte de taiere pentru a-l scuti pe animal de suferinte inutile si mai este înca o explicatie stiintifica. Animalul simte pericolul, iar reactia este o descarcare mare de adrenalina în muschi, care este toxica. Atunci cînd spun toxica nu ma refer la faptul ca nu se poate consuma carnea, ci la faptul ca o concentratie mare de adrenalina poate duce cu timpul la modificari ce pot fi periculoase pentru omul care a consumat carnea. Asa ca asomarea nu este un moft!“, a spus Andrei Butaru. În cadrul DSVSA Dolj exista un birou de bunastare, condus de un medic veterinar, unde se pot face plângeri privind relele tratamente aplicate animalelor. Amenzile date celor care trateaza cu metode barbare animalele sunt de multe ori mai mari decât pretul animalelor. Daca nu vom dori sa le tratam bine pe animale, se pare ca o vom face totusi constrânsi de amenzi. Practic, cadrul institutional pentru aplicarea normelor europene a fost creat, dar va mai trece timp pâna lucrurile vor intra în firescul lor. Cu pistolul la tâmpla porcilor În aceasta perioada, toti medicii veterinari din Dolj se instruiesc în legatura cu metoda europeana de asomare a porcilor. Pâna pe 10 decembrie, când încep taierile în masa ale animalelor, medicii vor fi obligati sa-si achizitioneze pistoale cu glont captiv, metoda de asomare convenita de Colegiul Medicilor Veterinari si ANSVSA. Un pistol costa între 500 si 1.000 de euro, iar taranii care vor sa-si taie porcii dupa normele europene o pot face contra cost, înscriindu-se pe listele de asteptare ale medicilor concesionari. „Metoda asomarii este folosita deja în toate abatoarele acreditate dupa normele europene si ea a fost utilizata în abatoare si înainte de 1990. Norma europeana doar extinde metoda si în gospodariile taranesti. Adoptarea ei la scara larga tine în primul rând de mentalitatea crescatorului, care se schimba greu. Nu poti controla în câteva zile, cât dureaza taierea porcilor, sute de mii de oameni, sa vezi care-si asomeaza porcul si care nu! Ar trebui sa avem o armata de oameni“, a adaugat Butaru. Asa ca primul EuroCraciun se va tine tot pe stilul Craciunului vechi. Grija Europei fata de porcii românesti este oricum mai mare decât a Ministerului Sanatatii pentru oameni!