Sunt vizate spatiile comerciale inregistrate la primarii pe persoana fizica si pentru care se platesc impozite mici. Ele vor fi taxate in functie de destinatia care li s-a dat. In Craiova, mai multe firme si-au transferat activele (imobilele) pe persoana fizica, pentru a plati impozite pe proprietate reduse la jumatate.
Guvernul propune sa modifice modul de calcul al impozitelor pe proprietate, care ar putea varia de anul viitor in functie de destinatia imobilului. In prezent, impozitul se plateste diferentiat pe persoane fizice si persoane juridice, acestea din urma achitand sume mai mari catre bugetele locale, comparativ cu persoanele fizice. In aceste conditii, impozitul platit de o persoana fizica sau o firma ar putea fi similar daca imobilele detinute au aceeasi destinatie. Propunerea guvernului se indreapta catre firmele care si-au mutat activele pe persoana fizica, pentru a achita un impozit redus chiar si la jumatate. Sunt vizate mai ales spatiile comerciale de la parterurile blocurilor, care au trecut, in masa, de pe firme pe persoane fizice. In aceeasi masura ar putea fi afectate sutele de firme care isi desfasoara activitatea in apartamente de bloc, iar spatiul respectiv este in proprietatea unei persoane fizice. "Vom revizui baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate, care va varia in functie de destinatia proprietatii, si nu in functie de contribuabil (persoana fizica sau persoana juridica - n.r.)", se arata in scrisoarea de intentie trimisa de guvern catre Fondul Monetar International, citata de Mediafax.
Impozit dublu pe firma
Acum, la calculul impozitului pe cladiri datorat de persoanele fizice se aplica o cota de 0,1% la valoarea impozabila, calculata in functie de calitatea materialelor de constructie, utilitati si zona in care este amplasat imobilul. In cazul companiilor, cota de impozit se stabileste printr-o hotarare a consiliului local si se aplica la valoarea de inventar, iar aceasta valoare de inventar este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform prevederilor legale in vigoare. In Craiova, cota care se aplica firmelor este de 1,8% din valoarea inregistrata in contabilitate. O comparatie intre impozitul pe proprietate platit, acum, pentru acelasi tip de imobil, arata ca o persoana juridica plateste mai mult decat dublu fata de o persoana fizica, pe aceeasi suprafata utilizata si detinuta in proprietate. "Pentru un apartament cu doua camere in cartierul Brazda lui Novac, de exemplu, o persoana fizica plateste 120-140 de lei pe an drept impozit pe proprietate. Acelasi apartament, daca ar fi pe persoana juridica, atunci s-ar plati impozitul in functie de valoarea de piata. Astfel, la un apartament cu doua camere in aceeasi zona, in valoare de 150.000 de lei, impozitul platit de firma este de 2.700 de lei pe an", a spus Sorin Marcu, directorul Directiei Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova. El a aratat ca impozitul platit de firme variaza, deoarece acestea sunt obligate ca din trei in trei ani sa reevalueze cladirile din patrimoniu.
In Craiova, firmele trec imobilele pe persoana fizica
In ultima perioada, tot mai multe firme craiovene aleg sa treaca multe cladiri pe persoana fizica, din cauza impozitului prea mare pe care il achita. "Se vede o tendinta de instrainare a imobilelor de pe persoana juridica pe persoana fizica. Inclusiv spatiile comerciale nu se mai cumpara pe persoana juridica, pentru ca impozitul platit pe persoana fizica este mai mic. In ultima perioada se constata ca nu prea se mai cumpara spatiile pe firma, ci pe persoana fizica", a declarat, pentru GdS, directorul Sorin Marcu. Guvernul vrea ca impozitul sa fie diferentiat in functie de destinatia cladirii. "Cel mai probabil, dupa opinia mea, se va face o impozitare dupa destinatia cladirii. Adica, daca ai un apartament sau un spatiu comercial pe persoana fizica, dar e folosit in scop comercial, atunci impozitul va fi la nivelul pe care il achita o firma", a aratat directorul Directiei de Impozite si Taxe.
Impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani
Impozitele si taxele locale ar putea creste incepand de anul viitor cu 16,05%, reprezentand rata inflatiei cumulata pentru perioada 2010-2012. Conform Codului Fiscal, impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor si impozitelor locale a fost aplicata incepand cu anul 2010. Pana la aceasta data, Codul Fiscal nu a fost modificat in acest sens, astfel ca ramane de vazut daca se va scumpi impozitul pe proprietate. Potrivit Mediafax, in urma majorarii, valoarea impozabila a unei cladiri cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa va creste de la 806 lei/mp la 935 lei/mp - in cazul spatiilor dotate cu instalatii electrice si de canalizare, si de la 478 lei/mp la 555 lei/mp - in cazul cladirilor neracordate la astfel de utilitati. Pentru cladirile cu peretii exteriori din lemn, valoarea impozabila va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, in cazul existentei utilitatilor, si de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fara utilitati, potrivit Mediafax.