Valcenii au depus in banci cei mai multi bani sub forma de depozite in luna aprilie fata de martie 2012. Ei sunt urmati de doljeni si gorjeni.
Si locuitorii din Mehedinti si Olt au reusit sa faca economii in plus. In schimb, firmele din Oltenia si-au redus considerabil depozitele de la banci, in special cele constituite in lei.
Cea mai recenta statistica a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind comportamentul romanilor in plan teritorial arata ca au crescut depozitele la termen ale populatiei in toate judetele Olteniei, in luna aprilie fata de martie 2012. O crestere semnificativa a economiilor populatiei s-a inregistrat in regiune si la sfarsitul anului trecut. In aceasta perioada in care la nivel statistic se discuta despre o usoara crestere a consumului, la nivel teritorial se constata faptul ca oltenii continua sa puna bani deoparte, de la o luna la alta. Cea mai mare crestere a depozitelor la termen in lei s-a constatat in judetul Valcea, unde populatia avea in banci in luna aprilie 915 milioane de lei, mai mult cu noua milioane de lei fata de luna martie a acestui an, cand existau in conturile valcenilor - persoane fizice - 906 milioane de lei. Economii semnificative au facut si dojenii. Depozitele lor in moneda nationala au urcat, in perioada analizata, cu aproximativ cinci milioane de lei, de la 1,544 miliarde de lei in martie, la 1,549 miliarde de lei in aprilie. Doljul detine suprematia in Oltenia in ceea ce priveste suma totala a depozitelor in lei. In Gorj, economiile populatiei au crescut intr-o luna cu trei milioane de lei, ajungand la 718 milioane de lei. Mehedintenii au pus si ei bani deoparte, mai mult cu aproape trei milioane de lei fata de luna precedenta avuta in calcul, astfel ca depozitele populatiei au crescut la 420 de milioane de lei. Locuitorii din Olt au acumulat bani sub forma de depozite, mai mult cu un milion de lei fata de luna precedenta, populatia totalizand depozite de 704 milioane de lei. Cresteri de la o luna la alta s-au inregistrat si la depozitele in valuta (exprimate tot in lei de catre BNR). In Valcea, populatia a pus deoparte valuta, mai mult cu aproximativ cinci milioane de lei in aprilie fata de martie, depozitele totale ale valcenilor au urcat la 313 milioane de lei. In Dolj, depozitele in valuta au crescut cu doua milioane de lei in intervalul analizat, ajungand la 565 de milioane de lei, iar in Gorj si Olt au urcat cu cate un milion de lei, pana la 138 de milioane de lei, respectiv 169 de milioane de lei. Singurul judet din Oltenia in care au scazut depozitele in valuta ale populatiei este Mehedinti, unde oamenii si-au retras circa doua milioane de lei din depozitele detinute in euro sau alte valute.

Oamenii economisesc

Reprezentantii catorva banci craiovene explica de ce au crescut depozitele populatiei intr-o perioada in care nici salariile nu s-au majorat, nici economia nu a inregistrat urcusuri fulminante. "In ciuda climatului actual, oamenii continua sa economiseasca. Probabil, este vorba mai mult de teama de ziua de maine decat de o economisire datorata de un surplus de bani. In plus, dobanzile la depozite inca sunt atractive la cateva banci. La depozitele in valuta, cresterea are o explicatie clara: banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate", a spus recent directorul unei banci craiovene. Alt specialist in domeniul bancar are o alta teorie: "Statistic, veniturile populatiei nu au crescut sau au crescut nesemnificativ. Eu consider ca populatia a finalizat multe dintre creditele date cu buletinul anii anteriori, in general, cele de nevoi personale, acordate de banci si institutii financiare nebancare in perioada de dinainte de criza. Nemaiavand rate de plata catre banci, prefera sa economiseasca in depozite, in loc sa consume".

Firmele au pierdut mult la depozitele in lei

Pe ansamblu, cifrele afisate de BNR arata depozite in scadere in Oltenia. In ciuda faptului ca populatia pune din ce in ce mai multi bani la ciorap, firmele scot tot mai multe fonduri din depozitele constituite la institutiile financiare. In Oltenia, depozitele la termen, infiintate in moneda nationala de catre firme, au scazut in aprilie fata de martie. Cele mai insemnate scaderi din conturile companiilor se inregistreaza in judetele Gorj si Mehedinti, unde depozitele la termen ale agentilor economici au picat cu cate 20 de milioane de lei de fiecare judet, in numai o luna. In Dolj, depozitele in lei ale firmelor au scazut cu 11 milioane de lei in luna analizata, in Olt s-au redus cu 8,4 milioane de lei, iar depozitele firmelor din Valcea s-au diminuat cu 0,6 milioane de lei. Banii luati din depozitele in lei nu s-au dus catre depozitele in valuta ale firmelor, si acestea scazand in majoritatea judetelor Olteniei. Cel mai probabil, firmele au avut de achitat datorii catre diversi creditori, in special catre furnizori, sau au fost nevoite sa acopere "un gol temporar de casa", cum spuneau recent specialistii in creditare.