Guvernul estimeaza ca, in anul 2009, populatia ocupata in agricultura se va reduce cu peste cinci procente, in conditiile majorarii populatiei ocupate totale. Datele sunt incluse in Programul de convergenta 2006-2009.
Potrivit Programului, dupa 1990, populatia ocupata a Romaniei s-a redus permanent. Ratele de activitate si de ocupare pentru populatia in varsta de munca au inregistrat tendinte sinuoase atingand in 2005 nivelul de 62,4% - rata de activitate si 57,7% - rata de ocupare, inferioare fata de media UE 25 cu 9,2 si respectiv cu 7,7 puncte procentuale.
Procesul de restructurare si privatizare a determinat o migratie a populatiei urbane disponibilizate din sectoarele restructurate catre zona rurala, pentru o agricultura de subzistenta, se arata in Program. Agricultura a devenit angajator de ultima instanta, ceea ce a determinat o rata de ocupare mai ridicata in mediul rural fata de mediul urban.
Este de asteptat ca, in conditiile consolidarii performantelor economice din sectorul productiei si al serviciilor, segmentul de populatie ocupata in agricultura de subzistenta va fi atras catre sectorul activitatilor neagricole.
Astfel, se estimeaza ca in anul 2009, pe fondul cresterii populatiei ocupate totale, populatia ocupata in sectorul agricol se va reduce ca pondere la 26,3%, cu 5,8 puncte procentuale mai putin fata de anul 2005. (A.M.)