Actiunile in justitie demarate de Curtea de Conturi Galati pentru tragerea la raspundere a peste trei sferturi dintre primarii localitatilor galatene au fost extinse la structurile administrativ-teritoriale pentru acoperirea prejudiciilor produse prin efectuarea unor plati nelegale. De mentionat este faptul ca edilii sefi si-au acordat sporuri de vechime dupa ce instantele de judecata au considerat ca acesta este un drept legitim de care trebuie sa beneficieze orice persoana, indiferent daca este vorba despre un simplu angajat sau despre un demnitar. Reprezentantii Curtii de Conturi considera insa ca primarii galateni si-au acordat in mod nelegal drepturile amintite si au cerut in consecinta Tribunalului Galati sa-i oblige la restituirea integrala a sumelor de bani incasate. Alaturi de conducerile primariilor au fost chemati in judecata si contabilii din cadrul acestor structuri administrative, considerati, in egala masura, responsabili de situatia creata.



"Nu puteti voi, platesc contribuabilii"



In total, suma imputata primarilor galateni se ridica la citeva zeci de milioane de lei si, desi au fost formulate cereri pentru punerea sub sechestru judiciar a bunurilor aflate in proprietatea edililor sefi, este clar ca acestea nu acopera nici pe departe prejudiciul creat bugetelor locale, in masura in care judecatorii le vor da dreptate controlorilor financiari. Prin urmare au fost implicate in dosare si primariile. Un exemplu il reprezinta dosarul deschis impotriva primarului din localitatea galateana Valea Marului si a celor doi contabili din Primarie care sint considerati responsabili de un prejudiciu de aproape 20.000 de lei pentru efectuarea unor plati nelegale. Procesul a avut saptamina trecuta prima infatisare la Tribunalul Galati, alaturi de invinuiti fiind chemata sa raspunda si Primaria.

Vestile "bune" legate de aceasta avalansa de procese nu mai contenesc sa vina. O reglementare adoptata recent de Executiv pune persoanele care detin functii de demnitate publica in imposibilitatea de a beneficia de spor de vechime, actiune ce pregateste terenul pentru noi procese in justitie deschise de edilii sefi.



Justitia trebuie sa decida care dintre cele doua nedreptati este mai mare: refuzul de a acorda sporul de vechime primarilor si celorlaltor persoane care detin functii de demnitate publica sau obligarea contribuabililor la acoperirea acestor cheltuieli.