Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului si cei ai Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Galati au demarat, incepand de luni, controale pe platforma siderurgica pentru a constata modul in care sunt realizate masurile prevazute in autorizatia integrata de mediu, si anume daca sunt indeplinite termenele stabilite pentru derularea lor. "Incepand de luni am inceput monitorizarea Combinatului. Reprezentantii agentiei judetene si a celei regionale au fost in Combinat pentru a verifica modul in care au fost indeplinite masurile pe care Combinatul si le-a asumat din punct de vedere al protectiei mediului. Nu am constatat pana acum deficiente din acest punct de vedere. Deja activitatea Fabricii de var 2 a fost oprita si a inceput repararea cuptoarelor rotative", a declarat directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului, Mihai Turcu.

Ramane de vazut care vor fi concluziile care vor fi trase in urma finalizarii controlului de monitorizare, tinand cond de faptul ca verificarile facute la sfarsitul anului trecut de comisarii Garzii de Mediu Galati au scos la iveala faptul ca nu s-au indeplinit masurile privind protectia mediului prevazute pentru anul trecut in autorizatia integrata de mediu, motiv pentru care colosul siderurgic urmeaza sa fie sanctionat. Directorul general al ArcelorMittal Galati, Augustine Kochuparampile, declara in momentul eliberarii autorizatiei ca toate cele 300 de masuri vor fi realizate mai devreme cu 6 luni inainte de data-limita.

Autorizatia integrata de mediu, valabila in perioada 2007- 2014, prevede luarea a 300 de masuri in domeniul protectiei mediului, dintre care 151 vizeaza factorul aer, 113 vizeza factorul de mediu sol si 37 de masuri vizeaza factorul de mediu apa. Conform prevederilor din autorizatia integrata de mediu, in cursul acestui an urmeaza sa fie cheltuite 40 de milioane de euro pentru realizarea masurilor de protectie a mediului, dintre care cea mai importanta o reprezinta daramarea bateriei de cocsificare numarul 1 si construirea alteia noi, durata e executie fiind de 18 luni.