Hibele legate de protectia mediului, constatate de comisarii Garzii Nationale de Mediu in urma controlului efectuat in urma cu citeva luni pe platforma siderurgica, au reprezentat subiectul discutiilor dintre conducerea Combinatului si noul comisar general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Popa.

Acesta a fost prezent luni, la Galati, unde a participat la o serie de intilniri privind protectia mediului in Combinat cu reprezentantii Prefecturii, cu sefii Garzii Judetene de Mediu, ai Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului, precum si cu conducerea Mittal Steel, in frunte cu directorul general al companiei. Vizita de lucru a lui Octavian Popa a fost una invaluita in tacere, acesta neavind nici o intilnire cu reprezentantii mass-media, desi subiectul legat de protectia mediului la Combinat este unul important pentru toti locuitorii orasului, nefiind o noutate faptul ca seara aerul devine de multe ori irespirabil din cauza noxelor.

"Cu aceasta ocazie s-a discutat stadiul realizarii celor 13 masuri privind protectia mediului care nu au fost finalizate la termenele stabilite in programul de conformare. Dintre acestea 4-5 au fost deja realizate, iar restul se afla in diferite stadii de indeplinire, procentele fiind cuprinse intre 50 si 90%. O masura realizata intr-un procent foarte mic o reprezinta montarea instalatiilor de desprafuire de la otelarii, acest lucru fiind o problema deoarece nu se gaseste furnizor pentru echipamentul necesar", ne-a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Galati, Gabriel Panaitescu.

Potrivit aceleiasi surse, alte subiecte discutate au fost legate de autorizatia de mediu integrata care trebuie obtinuta pina la 30 octombrie, precum si problemele legate de Halda de Zgura care este exploatata de persoane neautorizate.

Ramine de vazut daca conducerea Combinatului isi va indeplini toate angajamentele asumate, in conditiile in care ultima verificare facuta in urma cu citeva luni de comisari ai Garzii Nationale de Mediu a scos la iveala o serie de nereguli. Fostul comisar general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a criticat dur modul in care conducerea Combinatului s-a implicat in protectia mediului, Garda Nationala de Mediu inaintind doua plingeri penale pentru neregulile constatate in urma controlului de acum citeva luni.