Expirarea politei RCA si reclamele din ce in ce mai dese la aceste produse ii fac pe conducatorii auto sa se gandeasca de mai multe ori pana sa aleaga compania cu care va incheia o astfel de asigurare pentru 2007. Astfel, asiguratorii promit, pe langa preturi mici la prime, si Carte Verde gratis sau alte tipuri de asigurari.
Cele mai mici prime anuale platite de o persoana fizica pentru un autoturism cu capacitatea cilindrica intre 1.601 si 1.800 cmc sunt in valoare de 328 de lei si se afla in oferta companiei Ardaf. Compania Asitrans ofera un pret mai mic, de 306 lei, pentru persoanele rezidente in mediul rural. Pentru cele din orase, prima anuala de RCA pentru 2007 este de 342 de lei.
Majoritatea companiilor acorda gratuit Carte Verde clientilor care incheie polite RCA pe perioade de la sase la 12 luni. In cazul celor de la Asitrans, aceasta este valabila numai pentru statele membre ale Uniunii Europene si Elvetia, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Andorra si Croatia.
Alte facilitati oferite de asiguratori la incheirea politei RCA pe un an constau in acordarea unor asigurari de locuinta. Spre exemplu, clientii Omniasig pot beneficia de o asigurare de locuinta pe o perioada de 12 luni. In plus, agentii companiei, denumiti "Omniasiguratori", care vin la client acasa, ofera cadou si hartile rutiere ale Romaniei si Europei.
Tot gratuit, compania Asitrans le ofera clientilor asigurarea locuintei pentru doua luni. In plus, asigurarea medicala pentru calatorii in strainatate, pe o perioada de 10 zile consecutiv, oricand pe durata de valabilitate a politei RCA, in limita sumei asigurate de 5.000 de euro.
Trebuie spus ca, pe langa aceste promotii, companiile de asigurari ofera reduceri pentru politele incheiate pe 12 luni si care sunt achitate integral la data emiterii. Astfel, Asiban si Omniasig acorda reduceri de 10%, respectiv 5% a primei de asigurare.
In cazul autoturismelor inmatriculate in strainatate care nu au asigurare, tarifele primelor lunare variaza de la 527 de lei la Ardaf pana la 900 de lei la Omniasig. Aceeasi prima costa 550 de lei la companiile Asiban si BT Asigurari.

Reduceri pentru pensionari

Pentru persoanele pensionate, companiile de asigurari ofera reduceri substantiale de pret. Printre cele mai mari reduceri se numara cea de la Asitrans, de 30%, si cea de la Omniasig, in proportie de 25%. Reduceri de 20% pentru pensionari ofera si companiile Asiban si Ardaf.

De la cine cumparam RCA?

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis ieri mentinerea autorizatiei de practicare a asigurarii obligatorii de RCA pentru societatile Ardaf, ABC Asigurari, Asitrans, Carpatica Asig, Interamerican si OTP Garancia.
Reamintim ca la 15 decembrie CSA a aprobat mentinerea autorizatiei de vanzare RCA pentru societatile Omniasig, Asirom, Unita, BT Asigurari, Generali, BCR Asigurari, Asiban, Astra si Allianz ¥iriac.