De la 1 ianuarie 2007, romanii ar putea fi obligati sa cotizeze anual cu 20 de euro la bugetul companiilor de asigurari, ca sa-si incheie polita pentru locuinte. Valoarea despagubita este de doar 20.000 de euro si nu include bunurile din locuinta. Marii castigatori ai acestei afaceri vor fi companiile de asigurari.
Incepand cu 1 ianuarie 2007, romanii ar putea fi obligati de stat sa isi asigure locuintele impotriva calamitatilor, daca proiectul de lege care a fost initiat in acest sens va fi adoptat. Potrivit initiativei, suma maxima care va putea fi asigurata va fi de 20.000 de euro, iar primele anuale care trebuie platite - 20 de euro. Astfel, fiecare proprietar va putea opta pentru o companie de asigurari cu care sa incheie o polita, dintre cele 10 - 20 de societati care vor indeplini conditiile de eligibilitate stabilite de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In cazul in care valoarea locuintei va depasi aceasta suma, proprietarii vor putea apela la asigurarea facultativa CASCO - care se foloseste si in prezent. Acest tip de polita asigura mai multe riscuri, dar este si mai scumpa. "Evaluarea se face de catre inspectorii in asigurari sau de catre banca, la preturile pietei, apoi fiecare companie isi stabileste prima de asigurare. La un pret al pietei de un miliard de lei, asigurarea pentru toate tipurile de risc costa, in medie, doua milioane de lei pe an", a explicat Ion Coldusu, inspector de asigurari in cadrul UNITA, sucursala Dolj.
In UE polita nu este obligatorie
Interesant este ca autoritatile romane vor sa instituie asigurarea obligatorie a locuintelor incepand cu 1 ianuarie 2007, data care s-ar suprapune cu aderarea tarii noastre la UE. Specialistii in asigurari sustin ca este o pura coincidenta, masura nefiind ceruta de UE. Statisticile spun ca 80% din locuintele din tarile vest-europene sunt asigurate fara sa existe obligativitate in acest sens. De asemenea, reprezentantii societatilor de asigurari sustin ca ar trebui sa se faca o diferentiere la tarife pentru cei care au locuintele in zone de risc maxim. Un astfel de sistem, denumit fransiza, se practica la ora actuala in cazul masinilor mai vechi de opt ani sau al motocicletelor, unde riscurile de evenimente sunt mai mari. Proiectul de lege va avea in vedere si unele deductibilitati fiscale pentru nevoiasi, pe care statul ii va ajuta sa-si plateasca asigurarea. Reprezentantii CSA se indoiesc totusi ca legea va putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, mai ales din cauza birocratiei parlamentare in elaborarea actelor normative. Oficialii romani si-au motivat intentia de introducere a asigurarii obligatorii pentru locuinte prin inundatiile care au facut ravagii in ultimii ani.
Zece la suta din locuinte au asigurare
In prezent, doar aproximativ 800.000 de proprietari romani au incheiate polite pentru locuinte. Cifra nu reprezinta totusi decat 10% din numarul total de locuinte din Romania. Se estimeaza ca asiguratorii vor incasa anual numai din aceasta prima obligatorie circa 160 de milioane de euro.