Grupul spaniol de constructii Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) a fost desemnat de Bulgaria pentru a construi podul Vidin-Calafat, transmite Reuters. Valoarea contractului este de 99,95 milioane de euro.
Construirea podului Vidin-Calafat va contribui la intensificarea legaturilor comerciale in regiunea sud-est europeana, la scurt timp dupa ce Romania si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.
Lucrarile de constructii vor debuta in mai, urmand sa fie incheiate in 2010, potrivit termenilor contractului. FCC va construi un pod de doi kilometri, cu patru benzi destinate traficului auto, o linie ferata si un depou feroviar in apropiere.
Lansarea proiectului a fost amanata mai multi ani, ca urmare a unei dispute intre autoritatile de la Sofia si cele de la Bucuresti in legatura cu locatia podului si finantarea lucrarilor de constructie.
Finantarea lucrarilor este asigurata de programele PHARE si ISPA ale Uniunii Europene, de Banca Europeana pentru Investitii si de alte institutii financiare din Germania si Franta, precum si de Guvernul Bulgariei.
Lucrarile la proiect au inceput in iunie 2000, cand Bulgaria si Romania au semnat un acord referitor la detaliile tehnice, financiare, legale si de organizare ale constructiei.
Principalul scop al podului peste Dunare este integrarea sistemului de transport rutier si feroviar al Bulgariei in coridorul paneuropean de trans-port IV, care face legatura intre sud-estul si centrul Europei. (M.C.I.)