Producatorii din domeniul viti-vinicol sunt de parere ca pretul vinului ar putea creste in urmatoarele doua-trei luni cu pana la 15%. Cauza principala o reprezinta ploile din ultimele saptamani, care au afectat foarte multe zone cu vita-de-vie, dar si nerealizarea la timp a lucrarilor necesare in aceasta perioada.
„La ultima intalnire pe care am avut-o cu producatorii de vin, s-a constatat ca aproape toti vor majorarea pretului la vin. Ar putea fi vorba de o crestere cu aproximativ 15%, care deja mi se pare hazardata. Personal, as recomanda o crestere de pana la 5%“, ne-a declarat ieri vicepresedintele Patronatului National al Viei si Vinului, Constantin Deleanu (PNVV).
Exista totusi si producatori care vor sa scumpeasca cu pana la 25%. Ei justifica aceasta majorare prin faptul ca se depune un efort mai mare pentru o productie mult mai mica. Sunt zone in tara unde culturile au fost compromise in proportie de 50%, dar si suprafete din care nu s-a mai salvat nimic. Zonele cele mai afectate au fost Dealu Mare, Vrancea si Banatul.
Specialistii in domeniu spun ca, din cauza ploii, foarte multe boli cum ar fi putregaiul sau fainarea ataca vita-de-vie. Nici in ceea ce priveste exporturile nu stam prea bine. Potrivit PNVV, exportul de vinuri a adus in tara in prima jumatate a anului aproximativ 10 milioane de euro, cu 8,1% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta situatie poate fi explicata si prin faptul ca interesul producatorilor romani pentru export a scazut, ca urmare a evolutiei cursului valutar care le-a creat dificultati inca de la inceputul anului, dar si din cauza sprijinului redus pe care statul l-a acordat pentru promovarea exporturilor.
Aproximativ 57% din cantitatea exportata (respectiv 70% din valoarea exporturilor) s-a indreptat catre tari din Uniunea Europeana.
Principalele piete europene raman Germania (78,7 mii hl; 4,43 milioane de euro) si Marea Britanie (6,5 mii hl; 8,7 milioane de euro).