Desi cantitativ nu vom suferi de lipsa painii, totusi din cauza inundatiilor ar putea sa apara probleme in ceea ce priveste calitatea graului. Aceasta calitate se va regasi si in paine, care nu va mai fi la fel de gustoasa ca pana acum. Oficiali din Agricultura ne-au declarat ca recolta totala poate asigura consumul pentru populatie. In aceste conditii, pentru urmatoarea perioada nu poate fi vorba de o scumpire a produselor finale, cum ar fi painea sau uleiul, si nici nu va trebui
sa importam.

Nicolae Flaviu Lazin, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), ne-a spus ieri ca se asteapta mai ales la deprecieri calitative destul de mari ale graului, aparute din cauza fenomenelor meteorologice din ultima perioada. “Daca solul nu ne permite sa intram cu combinele si sa recoltam la timp, atunci vor aparea probleme mari la calitatea produsului. De aceea, trebuie sa fim prudenti pentru ca situatia sa nu devina critica la grau“, a subliniat oficialul din Agricultura. De asemenea, potrivit secretarului de stat, recolta per total nu va inregistra scaderi semnificative, fiind vorba doar de cu
1-2% mai putin. El a mentionat ca, in aceste conditii, este exclus sa importam mai mult grau. Din datele furnizate de Nicolae Lazin mai aflam ca, pentru acest an recolta totala reprezinta 3.200.000 de tone de grau destinate pentru panificatie. De asemenea, 1.800.000 de tone intra in mori si in brutarii, iar 1.500.000 de tone sunt realizate de catre tarani. Totusi, daca vremea rea va da de furca in continuare lucrarilor din agricultura, probabil ca se va umbla la rezerva de stat, sustine secretarul de stat din Agricultura. Totodata, Lazin a mai precizat ca sunt stocuri de grau din productia de anul trecut care pot asigura consumul populatiei de la orase pentru doua luni si jumatate. Asta, pentru ca mai sunt in stoc 400.000 de tone de grau, iar consumul lunar de grau pentru oraseni este de circa 150.000 de tone.
In ceea ce priveste situatia in care se regaseste restul culturilor, in speta floarea-soarelui si porumbul, oficialul din Agricultura a declarat ca nu sunt probleme deosebite. “Daca se retrag apele in 48 de ore, nu vor fi probleme mari la aceste culturi“, a subliniat el.

Peste 100.000 de hectare de terenuri agricole, afectate

Inundatiile provocate de ploile torentiale si revarsarea unor ape in ultimele zile au afectat peste 122.000 de hectare de terenuri agricole, in zece judete ale tarii. Astfel, au fost inundate 9.450 de hectare de terenuri agricole in Arges, 16.976 in Calarasi, 1.046 in Constanta, 3.251 in Dolj, 20.185 in Giurgiu, 381 in Gorj, 8.743 in Olt, 59.128 in Teleorman, 791 in Tulcea si 2.766 in Valcea.

Daca ne ajuta Dumnezeu, nu importam grau

Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Morarilor si Brutarilor (ANAMOB), ne-a declarat, la randul lui, ca este prematur sa ne gandim la o cantitate de grau mai mare pe care am fi nevoiti sa o importam din cauza fenomenelor meteorologice. Presedintele ANAMOB a facut referire in special la faptul ca nu avem inca o situatie clara a pierderilor. In plus, Romania nu este singura tara care se confrunta cu situatii de genul acesta. “Daca Romania este sub ape, vestul Europei este sub arsita“, a adaugat el.