Doljul are 180.000 de hectare cultivate cu cereale paioase. Umiditatea excesiva din sol, combinata cu alti factori, poate produce boli ale plantelor. Cultivatorii pot afla de la primarii tratamentele care trebuie aplicate plantelor.
Excesul de umiditate din sol poate avea efecte negative asupra culturilor agricole, avertizeaza specialistii din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Judetul are circa 180.000 de hectare cultivate cu cereale paioase (grau, orz si orzoaica), 80.000 de hectare cultivate cu porumb, aproximativ 42.000 de hectare de floarea-soarelui si 8.000 de hectare de rapita. La paioase, ploile din ultimele trei saptamani risca sa produca boli foliare si ale spicului, cum ar fi fainarea, rugina, septorioza sau fuzarioza. Cultivatorii pot sa apeleze la sistemul Agro-Expert gestionat de Unitatea Fitosanitara (UF) din cadrul DADR Dolj pentru a afla tratamentele care trebuie aplicate plantelor.
"Sistemul electronic masoara prin statiile amplasate in judet parametrii climatici si emite periodic buletine de avertizare care se adreseaza tuturor cultivatorilor. Buletinele sunt transmise periodic catre primarii si pot fi consultate gratuit. Acestea specifica perioada optima de tratament pentru plante si o parte din produsele omologate pentru combaterea agentilor patogeni", a precizat Alexandru Vlasceanu, inspector fitosanitar la UF din cadrul DADR Dolj. Alte culturi care pot avea de suferit din cauza umiditatii sunt legumele si vita-de-vie. La aparitia bolilor contribuie si alti factori, cum ar fi lipsa asolamentului (rotatia culturilor), precum si fertilizarea unilaterala (exces de azot, fara fosfor si potasiu).
Atentie lalucrarile agricole!
Pentru prevenirea bolilor, la culturile de cereale trebuie sa se foloseasca samanta certificata, precum si doua tratamente de primavara cu fungicide sistemice, cu actiune preventiva si curativa. Primul tratament se efectueaza odata cu lucrarile de combatere a buruienilor, iar al doilea in faza de inspicare a plantelor. "Apa sufoca plantele si solul. Excesul de umiditate poate duce la alungirea plantelor si caderea lor. Foarte important de stiut este ca sub stratul arat permanent (25-30 cm) se formeaza un strat impermeabil (hard-pan), din cauza caruia apa ramane la suprafata. Periodic, agricultorii trebuie sa are la 90 cm (scarificare), pentru a sparge acest sol. Multi nu apeleaza la aceasta operatiune, pentru ca scarificarea este scumpa, presupune tractoare puternice si un consum mare de motorina. Pe de alta parte, din cauza fertilizarii excesive cu azot, PH-ul solului a crescut, iar plantele au devenit sensibile la boli. La fiecare patru ani, terenurile au nevoie de cartarea agrochimica. Aceasta arata necesarul de carbonat si sulfat de calciu pentru a reduce aciditatea solului", a explicat Ioan Gavrilescu, purtatorul de cuvant al DADR Dolj.
Apa sufoca plantele si pentru ca nu mai are unde sa se scurga. Dupa aplicarea legilor funciare, proprietarii au distrus santurile de desecare si preluare a apei in exces.